Jesen: Rižoto od bundeve i krem-sira

Kao što znate jer stalno o tome trubim, bundeva je za mene prava kraljica jeseni. Volim bundeve svih oblika i tekstura; od male, slatke hokkaido, do muškatne/butternut, pa sve do prave, domaće turkinje koja, kad se peče, zamiriše cijelu kuću za vrijeme hladnih zimskih večeri.

A jedan od meni omiljenih načina konzumiranja bundeve je upravo u rižotu. U ovoj kombinaciji, riža tako lijepo upije aromu bundeve i kadulje, a fini, slani krem-sir dodatno obogati rižoto i da mu onu finu kremastu teksturu i bude to obrok za prste polizati! U mom slučaju, kremasti sir je uvijek ABC sir (kojeg često jedem žlicom, kao što neki jedu nutellu!).

ar7

Ova količina sastojaka je dovoljna za dvije (2) jako gladne osobe (ako im je ovo jedini obrok) ili četiri (4) manje gladne osobe (ako im je ovo predjelo). Jelo je jako zasitno i nitko nakon njega ne ostaje gladan, garantiram! Idealno je za ranu večeru uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina.

Ovo jednostavno morate probati.

SASTOJCI:

600 g hokkaido bundeve  (očišćene)

1 l povrtnog temeljca (ili brzinsk skuhanog od dvije povrtne kocke)

1 žličica soli

2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400

10-ak listića svježe kadulje  (ako nemate svježe, može i suha)

1 mala chili papričica

1 režanj češnjaka

100 g krem-sira (meni je najbolji ABC sir – super kremast i idealno slan)

50 ml maslinovog ulja (za prženje kockica bundeve)

50 ml maslinovog ulja (za pirjanje ljutike ili luka)

3 ljutike ili srednja glavica luka

200 g riže arborio ili carnaroli

50 g sira grana padano (ili neki drugi ribanac)

POSTUPAK:

  1. Bundevu očistite i narežite na kockice.
  2. ¾ narezane bundeve stavite u 1 l povrćeg temeljca (ili 1 l kipuće vode u koju dodajte 2 povrtne kocke), lagano posolite, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 30 minuta.
  3. Preostalu ¼ bundeve pospite oštrim brašnom i zajedno s 4-5 listića kadulje stavite na dobro zagrijano ulje. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  4. Listiće kadulje izvadite nakon dvije minute pečenja i stavite ih sa strane (za dekoraciju i grickanje jer su jako fini), a bundevu kad je pečena izvadite na papirnati ubrus i stavite sa strane.
  5. Kuhanu bundevu procijedite, a tekućinu sačuvajte za daljnji postupak. Bundevu propasirajte, pomiješajte s krem-sirom i ostavite sa strane.
  6. Na zagrijano maslinovo ulje stavite listiće kadulje, jednu malu chili papričicu i jedan režanj češnjaka koji ste prerezali po pola, dobro popržite i kad se počne lijepo osjećati aroma češnjaka i kadulje u zraku, izvadite sve van, a na aromatizirano ulje stavite sitno nasjeckanu ljutiku (ili luk) i pirjajte do zlatnožute boje.
  7. Dodajte rižu, pržite još 1-2 minute lagano miješajući, pa podijelite s ¼ tekućine u kojoj se kuhala bundeva.
  8. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Postupak dodavanja tekućine ponovite još 2 puta.
  9. Nakon 10 minuta dodajte propasiranu bundevu sa sirom, dobro promiješajte i kuhajte još 4-5 minuta, pa uklonite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 4-5 minute kako bi se proželi svi okusi, a riža upila aromu bundeve i sira.

 

ar6

Enter a caption

POSLUŽIVANJE:

Poslužite posuto kockicama popržene bundeve, listićima pržene kadulje i krupno naribanim sirom.

Advertisements

3 thoughts on “Jesen: Rižoto od bundeve i krem-sira

  1. mozda mozes bundevu zamijeniti tikvicom npr. pusa mama

    Dana 26. studenoga 2015. u 20:39 O slanom & slatkom: o svemu. je napisao/la:

    > oslanomislatkom posted: “Kao što znate jer stalno o tome trubim, bundeva > je za mene prava kraljica jeseni. Volim bundeve svih oblika i tekstura; od > male, slatke hokkaido, do muškatne/butternut, pa sve do prave, domaće > turkinje koja, kad se peče, zamiriše cijelu kuću za vrijeme hl” >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s