Nabujak od kelja (i mljevene puretine)

Kako sam neki dan napisala, ovaj nabujak je već godinama moj omiljeni nabujak. Otkrila sam ga pred više od 15 godina kad sam tražila kako pripremiti kelj na drugačije načine, osim onih standardnih, kao varivo ili lešo s krumpirom. Recept je iz stare Podravkine kuharice “100 Vegeta specijaliteta” (moram spomenuti da u kuharici ima još dobrih recepata, iako ja Vegetu u svojoj kuhinji nikako ne koristim, jednostavno je ispustim iz svakog recepta). Inače, original recept možete naći i na Coolinarici.

Kako to obično biva, recept je s godinama kod mene doživljavao razne preinake i dodatke, dok ga nisam skroz usavršila da nam jelo bude baš po ćeifu. Zato vam ja pišem točno onako kako ja radim ovaj nabujak. Vi zavirite i u originalni recept pa izaberite što vam više odgovara. Ali svakako napravite ovaj nabujak, jako je fin i postaje omiljeni zalogaj i onima koji baš i ne vole kelj.

5 minuta prije kraja pečenja po vrhu možete dodati i mozzarellu

an1

Kelj je fenomenalna biljka: siromašna kalorijama, ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Također, je izvrstan je izvor vitamina C – u sirovom ga kelju ima nevjerojatnih 120 mg (200% od preporučenog dnevnog unosa), a u kuhanom čak 41 mg (68% od preporučenog dnevnog unosa).

A zima je idealna za ovakva mirisna, topla jela iz pećnice.

ać

SASTOJCI:

1 velika glavica kelja (od oko 1 kg)

1 pakovanje mljevene puretine (400-500 g)

1 velika glavica luka

2 režnja češnjaka (odmah na luk) + 1 režanj svježe protisnutog u smjesu

1 dcl bijelog vina

1 žličica origana

malo chillija u prahu

sol, papar

maslinovo ulje

1 kiselo vrhnje

3 jaja (žumanjke odvojiti od bjelanjaka, od bjelanjaka istući snijeg)

2-3 žlice krušnih mrvica

50 g tvrdog ribanog sira (ponekad stavim i malo više, a ponekad zamijenim i dimljenim sirom)

50 g maslaca

još krušnih mrvica po potrebi za oblaganje posude za pečenje

*također, ako želite malo pojačati ovaj nabujak, dodajte i malo sitno sjeckane pancete koju pirjajte zajedno s lukom i puretinom – i ja to ponekad radim, bude jako fino

PRIPREMA:

  1. Glavicu kelja operite, prerežite i odstranite joj korijen, potom je narežite na četvrtine i stavite kuhati u uzavrelu posoljenu vodu. Kuhajte jedno 10 minuta, potom ocijedite i pustite da se kelj ohladi. A na kraju ga narežite na šire rezance.
  2. Na zagrijanom ulju prodinstajte nasjeckani luk, dodajte mu protisnuti češnjak, a potom i mljevenu puretinu. Ako ste odlučili dodati i malo pancete, dodajte prvo pancetu i nakon par minuta puretinu. Lagano posolite, dodajte origano i malo chili praha i pirjajte 10 minuta. Nakon toga dodajte 1 dcl bijelog vina i pirjajte dok ne ispari tekućina, odnosno, dodatnih 10 minuta. Skinite s vatre i ohladite.
  3. U većoj posudi izmješajte narezani, kuhani kelj s pirjanim mesom, dodajte žumanjke koje ste izmiješali s kiselim vrhnjem, dodatni protisnuti režanj češnjaka, papar i još malo soli, krušne mrvice i ribani sir. Dobro sve izmiješajte i na kraju špatulom ili drvenom kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  4. Posudu za pečenje dobro namažite maslacem, posipajte krušnim mrvicama (možete dodati i malo sezama) da se dobro oblože sve stijenke posude pa lagano prebacite smjesu u posudu. Dobro poravnajte smjesu, po vrhu dodajte još krušnih mrvica i na manje komadiće narezani maslac. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ja pečem na ventilaciji) jedno 30-40 minuta.
  5. Kad je nabujak pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi barem 10 minuta te potom poslužite kao samostalno jelo uz zdjelu zelene salate.

NAPOMENA:

Nabujak možete peći i u ramekinima ili u manjim porcijama, izgleda jako dekorativno. Evo, ovako je to kod mene izgledalo jednom prilikom, kad sam pekla u ramekinima i pritom umjesto krušnih mrvica, koristila sjemenke sezama za oblaganje stjenki posudica.

an1

Advertisements

3 thoughts on “Nabujak od kelja (i mljevene puretine)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s