Nutella & Baileys Tiramisu

U zadnjem vam tjednu mjeseca listopada donosim recept i priču o mom rođendanskom kolaču. Vrijeme radnje: u ovo neko vrijeme, pred dvije godine. O da, bliži mi se rođendan.

Vjerujem da vam je svima poznat onaj osjećaj kad vam nešto ne ide od ruke, ma koliko se vi trudili! E pa, meni je tako uvijek krajem listopada, kada me uhvati neka predrođendanska nervoza pomiješana s melankolijom pa mi jedan po jedan počnu propadati planovi, odnosno zamisli, da se bolje izrazim. I onda mi dugo treba da se prepustim tom čudnom strujanju energije, ali kad napokon otpustim sve kočnice, shvatim da možda i nije tako loše sve što se događa.

Tako je bilo i ovaj put (mislim na put pred dvije godine, ali nekako mi se čini da me isti put čeka i za par dana). Zamislila sam skroz neki drugi kolač, uz brdo nekih slanih namaza koje sam namijenila za ured, zajedno s kolačem. Pa sam se predomislila. Ali sam cijeli tjedan kupovala sastojke, što za ovaj prvi zamišljeni kolač, što za ovaj pričuvni tiramisu. Premišljala sam se do zadnjeg dana. A onda došla kući večer pred rođendan i ipak premjerila sve kalupe dok nisam našla savršeni za tiramisu. Dok sam kuhala kavu za umakanje piškota, u glavi sam si prebrojavala koliko nas  u uredu ima, hoće li ovo biti dovoljno i vole li uopće svi sve sastojke iz ove kremaste poslastice. Onda sam ipak iz hladnjaka, vadeći mascarpone i jaja za kremu, izvadila i dobro ohlađenu medicu i popila jednu čašicu, čisto onako za hrabrost i zagrijavanje. I krenula s miksanjem dok se u pozadini vrtio meni dragi album od Tindersticksa na „repeat“.

Dakle, ovaj moj tiramisu se za nijansu samo razlikuje od klasika: u kavu je dodan Baileys, a u dio mascarpone kreme je umiješana nutella. Ali možda su upravo ta dva „moja“ sastojka učinila da u jako kratkom roku nestane čitav kolač sa stola, osim ovog jednog malog, sramežljivog komadića koji mi je ostao za fotkanje.

at3

Da budem iskrena, kad sam vidjela da imam samo ovaj komadić na raspolaganju, odlučila sam uopće ne fotkati kolač, niti pisati recept. Ali me mljackanje kolega i ono poznato „mmmmmljanje“ dok su bez riječi vilicama uništavali kolač, ipak natjeralo da se predomislim. Iako je svima skoro poznat recept za tiramisu i iako se ne radi ni o čemu grandioznom, niti pretjerano posebnom, recept za ovaj kolač je zaslužio biti objavljen jer niti jedan kolač koji sam napravila u zadnje vrijeme nije nestao takvom brzinom svjetlosti. I ne, nisu bili gladni pa su zdušno prionuli, ako ste to pomislili! Nahranila sam ja njih s puno drugih lijepih stvari prije samog kolača. Zar ste sumnjali da nisam?

SASTOJCI: at1

400 g piškota (savoiardi)

0,5 litre crne kave

1 dcl Baileys likera

0,5 dcl ruma

KREMA:

500 g sira mascarpone

500 ml slatkog vrhnja (za šlag)

3 žumanjka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo)

1 cijelo jaje

2 velike žlice šećera

2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

200 g nutelle ili sličnog namaza

gorki kakao za posipavanje

POSTUPAK:

  1. Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescafe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se ohladila, prelijte je širu posudu, dodajte joj Baileys i rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
  2. Napravite kremu: odvojite 3 žutanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo, npr. za macarons ili beze kore), dodajte jedno cijelo jaje, šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se dobro ne sjedini.
  3. U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
  4. Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
  5. Odvojite pola gotove smjese od sira i jaja u drugu posudu i jednoj polovici dodajte 200 g nutelle (koju ste malo zagrijali pa ohladili kako bi postala više tekuća i lakša za „rukovanje“). Dobro izmiješajte kuhačom i špatulom dok se nutella ne sjedini s kremom.
  6. Pripremite si dovoljno veliki kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite kremu s nutellom i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje slažete direktno na kremu s nutellom. Kad ste završili sa piškotama, na njih stavite ostatak kreme, tj. onaj dio koji ste ostavili sa strane bez dodavanje nutelle.
  7. Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
  8. Prije služenja još jednom posipajte prahom gorkog kakaa i režite na veće komade pa poslužite uz ponosni osmijeh.

at2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s