Jesen: aromatična juha od bundeve

Juha od bundeve je jedno od onih jela koje te samom svojom bojom rasture ljepotom. I poboljšaju dan. Neću puno pisati o bundevi, tja, svi već znaju kako sam ja preko ušiju zaljubljena u bundevu, već ću vam brzinski natipkati recept. Eno ga dolje, malo niže.aj1

Zadnji su dani listopada, a listopad je svakako mjesec bundeva i bundevastih jela. Zato sam vam ja pripremila jednu finu, gustu, aromatičnu juhu od bundeve. Začinila sam je svježom notom naranče i peckavim, mirisnim curry-jem. I da, ja vam skoro nikad u svojoj kuhinji ne koristim vrhnje za kuhanje, ali koristim slatko vrhnje. Ono mi daje baš onu finu, kremastu mliječnu notu. Probajte!

Sastojci:

  • 500 g očišćenog mesa hokkaido bundeve
  • 1 velika mrkva
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 list lovora
  • 1 velika žlica curry paste (ili žličica curry praha)
  • sok od jedne naranče
  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • slatko vrhnje za služenje (ono za šlag, samo bez tučenja)

Priprema:

1. Očistite/ogulite bundevu i narežite na kockice – ako imate domaću kemijski ne tretiranu bundevu ne morate je guliti. Očistite mrkvu te je narežite na kolutiće.

2. Stavite mrkvu i bundevu zajedno u lonac, dodajte jedan list lovora, prelijte vodom onako da pokrije povrće i stavite kuhati na srednje jaki plamen. Kad zavrije, dodajte jednu povrtnu kocku. Ako imate pripravljenog povrtnog temeljca, onda pomiješajte pola temeljca i pola vode i tako kuhajte. Kuhajte jedno 30 min na srednje jakoj vatri.

3. Dok se kuhaju bundeve i mrkva, pripremite luk i češnjak. Isjeckajte ih na sitno i popržite na 3 žlice maslinova ulja. Kad je luk postao staklast, dodajte mu jednu veliku žlicu curry paste ili žličicu curry praha te sok od jedne naranče. Pustite da se lagano sve zajedno pirja jedno 10 min.

4. Kad su bundeva i mrkva kuhane, izvadite lovorov list, ocijedite malo vode u šalicu (trebat će vam za luk), a ostatak štapnim mikserom dobro usitnite u pire. U drugoj posudi luku dodajte vode od kuhanja bundeve i također dobro usitnite štapnim mikserom.

5. Sjedinite pire od bundeve s pireom od luka i dobro promiješajte. Ako je juha pregusta, dodajte joj vode do željene gustoće.

6. Juhu služite u dubokim zdjelicama pokapanu maslinovim uljem, slatkim vrhnjem (u maloj količini) te svježe mljevenim crnim paprom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s