Jesen: pita od bundeve i đumbira

Priča o ovoj famoznoj piti počinje negdje pred godinu dana, kad sam se zajedno s ostalim kolegicama blogericama i kolegom blogerom (jednim, ali vrijednim) odazvala sudjelovanju na radionici održanoj u Miele centru, u organizaciji portala Gastro.hr, na kojoj smo mijesili slatke pite s raznim nadjevima. Bili smo podijeljeni u dva tima, a moj tim su činili divna Jadrana koja peče Najfinije kolače i mlađahni chef Dino koji kuha u kuhinji hotela Westin i vodi blog Gastrokult. Super smo se zabavili i ispekli krasne pite: jedna od njih je bila pita od šljiva s dodatkom limoncella i badema, a druga pita od bundeve i đumbira. A kako nam je bilo, pogledajte ovdje!

Zajedničkim smo snagama složili recepte, dogovorili nadjeve i umijesili naše pite. Čim smo dobili zadatak, a budući da smo već debelo bili zagrizli u jesen, meni se po glavi počela motati bundeva – odnosno, fina, mirisna, aromatična pita od bundeve. Tako sam i složila nadjev. Šećera nema, zamijenila sam ga javorovim sirupom. Dodala sam fine, peckave začine poput đumbira, muškatnog oraščića i kardamoma, ali i mirisne note vanilije i cimeta. Uz puni, bogati okus bundeve, ova je kombinacija začina bila pun pogodak!

ap5

Tijesto smo na radionici premazivali džemom od dunja, a ja sam ga kasnije, kad sam radila pitu kod kuće, u par navrata mazala mojim domaćim džemom od gorkih naranči (točnije, ljutih naranči iz Dubrovnika) i mogu vam reći da se oba džema savršeno uklapaju u ovu bundevastu pitu, s tim da se meni malo više sviđa kombinacija s džemom od gorkih naranči, baš je fenomenalna. Ali vi svakako probajte s obje kombinacije, nećete se razočarati!

Jesen je idealno doba da bundevu iskoristite kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama. Usudite se upustiti u nešto novo. Ako nemate sve ove začine, jednostavno ih izostavite. Ako nemate javorov ili agavin sirup, stavite 2 žlice smeđeg šećera. U slučaju da nigdje ne možete pronaći pastu od vanilije ili fini ekstrakt vanilije, dodajte 2 vanilin šećera. Nemojte da vas obeshrabri niz koraka koji su potrebni za spremanje ove pite, vjerujte mi na riječ, ova pita vrijedi svake minute vašeg vremena. Umijesite je ove jeseni. Ja jesam, i budem još.

SASTOJCI:

Tijesto (za promjer kalupa 28-30 cm)ap2

300 g brašna

200 g maslaca

prstohvat soli

2 žlice šećera

1 jaje

1-2 žlice ledeno hladne vode

1 žlica slatkog vrhnja

Nadjev:

500 g muškatne bundeve

100 ml slatkog vrhnja

3 žlice javorovog sirupa (ili agavinog sirupa ili 2 žlice smeđeg šećera)

2 jaja

1-2 žlice brašna

malo paste od vanilije ili 1 žličicu ekstrakta od vanilije (ili 2 vanilin šećera)

1 žličica cimeta

1 žličica kardamoma

2 žličice svježeg sitno ribanog đumbira

malo muškatnog oraščića (2-3 poteza na sitni ribež)

3-4 žlice džema od dunja ili od gorkih naranči

POSTUPAK:

  1. Najprije ispecite bundevu. Ugrijte pećnicu na 180 °. Bundevu narežite na četvrtine, očistite od koštica i stavite na papirom obložen lim za pečenje. Stavite je peći 30-40 minuta. Malo je ohladite i dok je još mlaka odvojite od kore žlicom te ju usitnite vilicom kako biste dobili neujadnačenu teksturu s komadićima bundeve, nemojte usitnjavati štapnim mikserom da ne dobijete prerijetki pire. Dok je bundeva mlaka umiješajte svježe naribani đumbir.
  2. Potom napravite tijesto. Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pečenje. Možete koristiti kalup za torte ili kalup za tart s valovitim rubom. Ovaj recept je idealan za kalup promjera 28 -30 cm. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove pa ga na nekoliko mjesta po dnu probodite vilicom. Stavite peći nekih desetak minuta ili dok lagano ne porumeni. Izvadite ga van i pustite da odstoji, dok ne pripremite nadjev.
  3. Nastavite dalje s pripremom nadjeva: pjenjačom izmiješajte jaja i javorov sirup (ili agavin sirup, odnosno, smeđi šećer) pa dodajte bundevu s đumbirom. Nakon toga dodajte brašno, vrhnje, cimet, kardamom, muškatni oraščić i vaniliju te sve izmiješajte pjenjačom da se sastojci povežu. Polupečeno tijesto namažite džemom od dunja ili gorkih naranči pa na njega izlijte nadjev. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-45 minuta.
  4. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možete je posuti s malo cimeta ili šećera u prahu te poslužiti uz sladoled od vanilije (iako je meni najdraža bez ičega, sama samcata). Pita je izvrsna kako mlaka, tako i potpuno ohlađena u hladnjaku.

ap3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s