Krem-juha od pečenog celera

Juha. Nekad najgori neprijatelj i muka, danas velika ljubav i topla utjeha.

Juhe kuham svakojake. Od klasičnih mesnih u kojima se šepuri lijep komad mesa i cijela plejada korjenastog povrća, do kremastih, povrtnih, “sve će biti dobro” juha koje obaraju bojom i aromatičnošću. Nađe se tu bundeva, brokula, graška, slanutka, paprika, gljiva, graha, mrkve, medvjeđeg luka, koprive. Juha se kod mene kuha ama baš od svega. A ponekad se ne kuha, već peče, poput ove današnje juhe od pečenog celera i ostalog povrća (kako stoji u receptu).

Ova je juha bogata i puna. Usta su vam puna juhe. I okusa koji se na prvu čini težak, nekako trom (znam, u najmanju ruku je čudno okus nazvati tromim). A s druge strane je tako lagan, mirisan i posebno svoj. Kad bih trebala opisati na što podsjeća, ne bih mogla. Mogla bih samo pozvati na isprobavanje. Jer “tko juhicu ljubi, ne bole ga zubi.” (tako je moj tata, dok smo bili mali, uvijek citirao pokojnu tetu Sandu, po kojoj sam dobila ime).

Jeste za?

SASTOJCI:aj1

1 kg korijena celera

1 srednja glavica luka

2 srednje mrkve

3-4 režnja češnjaka

1-2 manje crvene paprike (slatke ili srednje ljute)

sol, maslinovo ulje

par grančica svježeg timijana

Na kraju još:

3 dcl mlijeka

Oko 2 litre vruće vode

POSTUPAK:

  1. Očistite korijen celera i narežite ga na manje komade.
  2. Ogulite luk pa ga prerežite na četvrtine, mrkvu očistite i prerežite po pola, isto to učinite s paprikom, dok režnjeve češnjaka ogulite i ostavite cijele.
  3. Posudu za pečenje prekrijte papirom za pečenje, posložite po njemu povrće, posolite, pokapajte maslinovim uljem i dodajte par grančica timijana/majčine dušice. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C (ventilator) i tako pokriveno pecite 30 minuta.
  4. Nakon pola sata skinite foliju (ne bacajte, trebat će vam nakon pečenja) te pustite povrće da se peče još 30 minuta, dok celer lijepo ne omekša. U slučaju da vam pećnica jako peče, smanjite temperaturu na 180°C.
  5. Kad je povrće pečeno, izvadite ga iz pećnice, prekrijte aluminjskom folijom i pustite da tako odstoji 15 minuta.
  6. Stavite povrće u veću posudu, zalijte ga vrućom vodom (onako da vam prekrije sve povrće) i dobro usitnite štapnim mikserom. Dobit ćete gusti pire.
  7. U tako gusto izmiksano povrće dodajte 3 dcl mlijeka te nastaviti dalje miksati štapnim mikserom. Dolijevajte vruće vode do željene gustoće, ali nemojte pretjerati jer ova juha mora biti gusta i kremasta.
  8. Na kraju posolite prema ukusu, dodajte još malo maslinova ulja, promiješajte i juha je spremna za služenje.
  9. Možete je služiti samu, pokapanu maslinovim uljem i ljuskicama chillija ili uz komadiće prepečeng kruha/croutons.

aj4

Advertisements

2 thoughts on “Krem-juha od pečenog celera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s