Punjeni slojeviti kruh: inspiracija Turska

* da se odmah razumijemo, u ovom mom kruhu ima pancete (i to bogovski), što nije nimalo turski. Ali sam inspiraciju pronašla u turskim punjenim kruhovima pa eto, to je poveznica s naslovom.

Turska nije raj samo za one koji vole slatko pa se utapaju u slasnim baklavama, kadaifu, halvama i ostalim divotama, već je raj i za sve one koji vole pekarske delicije. Turska je zemlja raznih tipova peciva i kruha, od onog beskvasnog i tankog pečenog na užarenim pločama pa sve do onog mekanog i prozračnog s finom hrskavom koricom, ali i onog poznatog pod nazivom „simit“ ili „gevrek“, točnije kruha ili peciva pečenog u formi koluta i posipanog sezamom. Nerijetko se u Turskoj može naći kruh punjen raznim nadjevima. Najpoznatiji takav kruh je, zasigurno, nešto što u Turskoj zovu „gözleme“. Radi se o tankom tijestu koje se često puni nadjevom od sira i špinata, raznog drugog povrća, samog sira ili pak mesnim nadjevima i peče na užarenoj ploči ili dobro zagrijanoj tavi. Često je u restoranima moguće sjediti na klupicama ili za stolovima dok pored vas žene valjaju „gözleme“  te ih peku pred vašim očima. Drugi najpoznatiji zalogaj je „pide“, dolazi u formi čamčića i pomalo podsjeća na izduženu pizzu. Puni se nadjevima od sira, mesa ili povrća i može ga se naći i kupiti na svakom uglu.

Zato vam i ja, u skladu sa svim gore napisanim, danas donosim recept za jedan punjeni, slojeviti turski kruh, odnosno, jednu bogatu punjenu pogaču. Možemo čak reći da se radi o jednoj verziji bureka, ali s dizanim tijestom. O jednoj mojoj inačici divnih turskih punjenih kruhova u jednom.

ab2a

Ja sam za svoj kruh izabrala dva nadjeva, a vi možete puniti ili samo jednim, ili s više njih, nekih totalno svojih. Izrada je jednostavna, ali traži malo više vremena i prostora. Sad kad sam vam dala ključne smjernice, krenimo na recept.

SASTOJCI

Za tijesto će vam trebati:

600 g glatkog brašnaab2

20 g svježeg kvasca (+ žličica šećera + žličica brašna i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca)

100 ml mlijeka

350 ml mlake vode

2 žličice soli

+ maslinovo ulje ili otopljeni maslac za premazivanje tijesta

Za nadjeve trebate:

1 poriluk i 100 g pancete (ili slanine, ili šunke, ili što god želite od suhog mesa) – nadjev 1

250 g skute ili svježeg sira, 400 g sjeckanog špinata (blanširanog), malo soli i jedan režanj češnjaka – nadjev 2

POSTUPAK:

1) Od brašna, dignutog kvasca i tekućine umijesite glatko tijesto. Tijesto će biti podatno i ljepljivo. Prebacite ga na dobro pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi, ali opet pripazite da ga ne umijesite pretvrdo. Mora biti fino podatno na dodir, ali se nikako ne smije lijepiti za ruke.

2) Kad ste umijesili tijesto, napravite štrucu i prerežite je tako da dobijete 3 približno jednaka komada tijesta. Lagano formirajte loptice (ako se lijepi pomognite si brašnom) te ih pokrijte krpom i pustite da se odmaraju, a vi za to vrijeme pripremite nadjeve.

3) Za nadjev broj 1 narežite poriluk na kolutiće, a pancetu na manje kockice ili listiće. U tavi zagrijte žlicu-dvije maslinova ulja i na njemu popržite poriluk. Poriluku dodajte pancetu i sve skupa pirjajte jedno 5 minuta, odnosno dok panceta fino zamiriše i dobije lijepu boju te postane hrskava. Po potrebi malo posolite i pustite da se nadjev ohladi.

4) Za nadjev broj 2 u zdjeli pomiješajte skutu ili svježi sir s blanširanim i na sitnije sjeckanim špinatom. Posolite i dodajte protisnuti ili na sitno sjecakani režanj češnjaka.

5) Vratite se tijestu i to tako da prvo razvaljate jedan komad tijesta (lopticu) te ga rastanjite što je tanje moguće (na pravokutnik veličine otprilike 40×30 cm), premažite ga ili otopljenim maslacem ili maslinovim uljem i na njega stavite nadjev broj 1 (panceta i poriluk). Na isti način razvaljajte i drugi komad tijesta, stavite ga preko prvog komada na koji ste stavili nadjev broj 1 te i taj komad tijesta premažite masnoćom i na njega stavite nadjev broj 2 (špinat i sir) i to tako da ga u tankom sloju razmažete preko cijelog komada tijesta. Na kraju razvaljate i razvucite i posljednji komad tijesta te ga položite preko nadjeva od špinata i sira. Premažite masnoćom.

6) Sad tako posložene slojeve tijesta preklopite i to tako da prvo preklopite jednu trećinu tijesta prema unutra (prvo dužu stranu), onda preko nje drugu trećinu tijesta. Dobit ćete komad širine 20 cm, dužine 40 cm. Sada preklopite jednu krajnu trećinu te odmah zatim i drugu krajnu trećinu (kao pismo) i dobit ćete jedan pravokutnik.

7) U posudu u kojoj ćete peći (može okrugla, može pravokutna) stavite papir za pečenje te smjestite tijesto. Oštrim nožem zarežite tijesto prvo na četvrtine, a onda još svaku četvrtinu na polovine. Dobit ćete osam trokuta. Premažite svaku osminu tijesta umućenim jajetom te svaki trokut posipajte sezamom, crnim kimom, makom ili vama omiljenim sjemenkama. Ostavite da se tijesto diže dok se zagrije pećnica.

8) Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te kruh pecite jedno 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Tijekom pečenja će se sve više listati slojevi i ako kruh pečete u okrugloj posudi, dobit ćete lijepu formu cvijeta.

9) Kad je kruh pečen, pustite ga da se ohladi jedno 15 minuta i služite ga uz jogurt ili neki fini sirni namaz. Ili ga jedite bez ičega. Savršen je onako mirisan, aromatičan i topao – ma pravi turski punjeni kruh, bez obzira na ovu moju pancetu!

abp1

abp4

Advertisements

7 thoughts on “Punjeni slojeviti kruh: inspiracija Turska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s