U suradnji s Dukatom: Pizzette s Domaćim dimljenim sirom, rajčicama, lukom i češnjakom

Vani odjednom zamračilo. I vjetar se bogovski raspuhao. Ništa čudno za vrući kolovoški dan. A čim zahladi, mene vuče u kuhinju. Pa reko’, mogla bih se baš poigrati s ovim finim zalogajčićima, ali ne prije no što recept prebacim na blog i podijelim ga s vama. Ovaj je recept nastao u divnoj suradnji s Dukatom i možete ga pronaći i na Dukatovim stranicama.

Sirelin Domaći dimljeni sir svojom se teksturom i finim dimljenim okusom  jako lijepo uklopio u ove duguljaste pizzette bianche (tal. bijele pizzette – naziv „pizza bianca“ se koristi za one pizze koje nemaju premaz od pasirane rajčice, već se premazuju maslinovim uljem i dalje nadjevaju nadjevom po želji).

a prezentacija low res 4 a prez low res

Ovaj se dimljeni sir izrazito dobro topi, ali i dobro zadržava svoju teksturu i ne razvlači se u niti poput drugih topivih sireva, zato je u kombinaciji s rajčicama, lukom i češnjakom bio dobitna kombinacija za nadjev aromatičnih pizzetta koje možete poslužiti u bilo koje doba dana. Možete ih poslužiti cijele ili rezane na manje trokutiće,no  kako god ih poslužili, užitak je jednako zagarantiran.

SASTOJCI:

Tijesto (za 6 duguljastih pizzetta): a packshot low res 1

150 gr oštrog brašna

150 g glatkog brašna

2 prstohvata soli

2 žlice maslinovog ulja

180-200 ml mlake vode

6 g suhog kvasca (plus žličica šećera i malo doplog mlijeka za dizanje kvasca)

Nadjev:

200 g Domaćeg dimljenog sira Sirela

1 rajčica

1 veći mladi luk ili ljubičasti luk srednje veličine

2 režnja češnjaka

dva prstohvata origana ili majčine dušice (svježeg ili suhog)

50 ml maslinovog ulja

POSTUPAK PRIPREME:

  • Prvo umijesite tijesto. Suhi kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmješate i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte obje vrste brašna, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno redom dodajte maslinovo ulje, dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto. Tijesto mijesite 10 minuta sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si s dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta.
  • Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. U maslinovo ulje dodajte na listiće rezani ili sitno sjeckani češnjak, rajčicu narežite na tanje kolutove, a isto učinite i s mladim lukom. Domaći dimljeni sir narežite na ploškice.
  • Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga podijelite na 6 dijelova. Svaki dio tanko razvaljajte u duguljastu formu (možete i okruglo). Stavite razvaljano tijesto na pleh (koji ste prekrili papirom za pečenje) na kojem ćete peći pizzette. Svaki komad tijesta kistom dobro premažite mješavinom maslinova ulja i češnjaka. Pa redom slažite dimljeni kuhani sir, rajčice i kolutiće luka. Na kraju dodajte origano ili majčinu dušicu. I sve još jednom lagano pokapajte maslinovim uljem.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C (ventilacija) jedno 10-12 minuta na najdonjoj rešetki.
  • Služite toplo, u komadu ili rezano na trokutiće kao sitni zalogaj.

a prezentacija low res 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s