U suradnji s Dukatom: Punjene tikvice s President Mladim kajmakom i pancetom

Volim tikvice. Volim i njihove cvjetove. Što me podsjetilo da nikad nigdje nisam napisala kako ja punim i pržim cvjetove tikvica. A činim to svako ljeto. I svaki put uživam u tom divnom okusu, baš kao malo prase. No, danas cvjetovi nisu tema. Tema su punjene tikvice koje sam napravila u suradnji s Dukatom. I to sam našla tako divne okrugle tikvice (koje su mi mrak!) da sam baš guštala u pripremi ovog jela.

a prezentacija low res 1

Tikvice, bilo da su okrugle ili duguljaste, su idealno povrće za punjenje.  Puniti ih možemo raznim nadjevima, od mesa, riže, raznog povrća do sireva. Kao jedan od aduta ovih punjenih tikvica su svakako President Mladi kajmak, nešto pancete, jaja i sira. Idealan ljetni obrok. Možete ih konzumirati tople, direktno iz pećnice, uz dodatnu žlicu kajmaka ili hladne uz dodatak tabasca ili umaka od jogurta. Ovako punjene tikvice možete služiti kao samostalno jelo, točnije, predjelo ili kao prilog uz laganija mesna jesla.

SASTOJCI:

4 tikvice (okrugle ili duguljaste srednje veličine)

100 g President Mladog kajmaka a packshot low res 3

50 g pancete

50 g tvrdog ribanog sira

1 jaje

3-4 velike žlice krušnih mrvica

2 veća režnja češnjaka

1 srednja glavica luka

2-3 velike žlice maslinovog ulja

prstohvat soli, malo svježe mljevenog papra

par listića dimljenog sira

nekoliko grančica svježeg timijana

POSTUPAK:

  • Operite tikvice, osušite ih pa im odrežite kapicu (ako koristite okrugle) ili ih prepolovite (ako koristite tikvice duguljastog oblika).
  • Izdubite ih, ali sačuvajte izdubljeno meso tikvice za nadjev, pa tako izdubljene stavite u vruću slanu vodu i prokuhajte 10 minuta. Ocijedite i ohladite.
  • Izdubljeno meso tikvice usitnite nožem.
  • Luk nasjeckajte na sitno, a pancetu na kockice pa u tavi na maslinovom ulju prvo pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte mu pancetu i pirjajte dok se masnoća ne počne topiti, potom dodajte sitno sjeckani češnjak i nakon minute ustitnjeno meso tikvica. Posolite i popaprite te pirjajte dok ne ispari sva tekućina (oko 15 minuta). Kad je nadjev gotov, pustite ga da se skroz ohladi.
  • U hladni nadjev dodajte krušne mrvice, President Mladi kajmak, ribani sir i na kraju jedno jaje koje ste lagano ulupali vilicom te sve dobro izmješajte.
  • Napunite tikvice pripremljenim nadjevom, po vrhu natrgajte listiće dimljenog sira i dodajte par listića svježeg timijana.
  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta.

a prezentacija low res 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s