Zvrk savijača od maka i skute

Jučer-prekjučer nam došlo ljeto. Danas sam oparila domaću blitvu iz vrta njegove mame i skuhala čaj. Nakon toga se pokrila dekom i dramila na kauču oko činjenice da pada kiša, puše vjetar i vani je 12°C. I ne idem na INmusic jer ne idem (ludilo jest moja karakteristika, ali ipak imam i ja lucidnih momenata). I to ne idem baš danas kad je Death Cab for Cutie. Mi smo karmički povezani (iako oni to ne znaju), bez obzira na njihove suicidalne note. 12°C helou. I kiša, i vjetar. Pa kud  baš danas?!?

I dok i dalje dramim (u sebi, jer sam dobila zabranu dramljenja na glas), sjetih se da bi se ovaj recept baš super uklopio u vremenske neprilike. Dizano tijesto, mak, skuta, limun, mmmmmh! Iako, da se ne lažemo, ja dizano mogu slistit i na +40.   az3

(Tekst je pisan za portal Gastro.hr i prenosim ga u cjelosti. Čak pomalo i vuče na veljaču ovaj lipanj. Snijeg samo što nije!)

Veljača je krenula opako. Zatrpala nas snijegom i smrznula nas hladnoćom. A kad su takvi vremenski uvjeti u pitanju, voće i lagane kreme nisu nikako opcija za desert, barem u mom slučaju.  Organizam traži nešto bogato i krušasto. Mirisno dizano tijesto s raznim punjenjima.

Kad pričamo o punjenom dizanom tijestu, prvo na na pamet padaju orehnjače, makovnjače, pekmezače (to su one savijače punjene finim domaćim pekmezom), rogačuše, sirnice ili neke slične divote. Ja najviše volim savijaču od maka, onu kakvu je baka radila kao od šale. A volim i onu  punjenu slatkim sirom i grožđicama. Pa sam smislila kako napraviti jednu skroz svoju „all in one“ savijaču – punjenu i makom, i sirom.

az1a

Dalje sam smislila kako bi bilo baš lijepo smotati je u formu zvrka pa kad se ispeče i ohladi, rezati je kao tortu. Na taj sam način dobila neku verziju slatkog punjenog kruha i zabavljala se čitav dan. Napravila sam i jednu klasično motanu pa je pekla u kalupu za kruh jer od ove smjese dobijete točno to, dvije savijače. A kako ćete ju motati, to puštam vama na volju.

Ako i vi volite dizana tijesta, s posebnim naglaskom na nadjeve od maka i sira, krenite u izradu i zasladite svoju veljaču ovom bogatom zvrk savijačom. Jer ništa ne grije bolje od mirisnog dizanog tijesta!

az7

SASTOJCI:

Za tijesto:az5

500 g glatkog brašna

20 g svježeg kvasca (+ žličica šećera + žličica brašna i malo mlakog mlijeka za dizanje kvasca)

2 jaja

250 ml mlakog mlijeka

100 g šećera

100 g otopljenog maslaca (pa prohlađenog)

Sitno ribana korica limuna

 

Za nadjev od maka:

200 g maka

100 ml mlijeka

100 g šećera

2 vanilin šećera

1 žlica meda

Za nadjev od skute (ili svježeg sira):

500 g skute (ili svježeg sira koji imate)

100 g šećera az4

100 g kiselog vrhnja

2 žlice griza (ili 2 žlice oštrog brašna)

1 jaje

2 šake grožđica (namočenih u rumu barem sat-dva)

Sitno ribana korica limuna

*1, 5 dcl mlijeka u koje ste dodali dvije žličice šećera u prahu (za premazivanje savijače prije i tijekom pečenja)

** prije no što krenete raditi tijesto i sve ostalo, namočite grožđice u rum

POSTUPAK IZRADE:

Dizano tijesto

  • Prvo namrvite kvasac, dodajte mu šećer i brašno, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se diže.
  • Otopite maslac i pustite da se prohladi.
  • U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu šećer, jaja (koja ste lagano izlupali), sitno ribanu koricu limuna, dignuti kvasac i mlako mlijeko pa umijesite tijesto. Tijesto mijesite kuhačom pa kad se svi sastojci povežu dobro ga istucite tom istom kuhačom (moja baka bi rekla „isklofajte“). Tijesto tucite dok se ne pojave lagani mjehurići, odnosno, dok se tijesto ne lijepi više za stjenke posude, već se lagano odiže.
  • Ostavite tijesto da se odmara i diže dok se ne udvostruči (ostavite dizati najmanje 60 minuta).
  • Dok se tijesto diže, pripremite nadjeve.

Nadjev od maka

  • Stavite mlijeko da se grije, dodajte mu žlicu meda, grijte do točke vrenja (ali pazite da ne zakipi).
  • U zdjeli izmješajte mak, šećer i vanilin šećer pa ga zalijte zagrijanim mlijekom. Dobro promiješajte i pustite da se smjesa hladi do upotrebe.

Nadjev od skute (ili svježeg sira)

  • U zdjeli izmješajte sir, kiselo vrhnje, šećer, jaje (malo izlupano), grožđice koje ste namočili u rumu pa ocijedili, griz (ili brašno) te na kraju naribajte na sitno koricu limuna.

IZRADA SAVIJAČE:

  • Dignuto tijesto istresite na dobro pobrašnjenju dasku ili stolnjak (pomoći će vam kod motanja), lagano ga premijesite ako vam je jako mekano, ali ne mijesite dugo i žestoko. Tijesto podijelite na sva jednaka dijela. Nadjeve, također, podijelite na dva jednaka dijela.
  • Razvaljajte prvi dio tijesta dok ne dobijete prst-debljinu pravokutnika pa prvo nanesite nadjev od sira i to tako da prekrijete 2/3 površine tijesta. Potom preko nadjeva od sira pažljivo nanesite nadjev od maka. Nadjeva od maka ima manje i gušći je tako da će vam nadjev od maka pokriti samo jednu trećinu tijesta. Nadjev nanesite na dio tijesta koji je najbliži vama jer ćete s te strane motati savijaču.
  • Smotajte savijaču. Motajte od sebe, krenite s onim dijelom gdje imate najviše nadjeva i motajte prema dijelu koji ste ostavili bez nadjeva. Kad ste smotali savijaču, prebacite si štrucu na papir za pečenje i na njemu štrucu umotajte u zvrk.
  • Pustite da se diže još jednom dok se ne udvostoči (opet oko 60 minuta).
  • Isto sve ponovite i s drugim komadom tijesta. Smotajte ga u zvrk ili ga stavite u kalup za kruh pa ga pecite na klaičan način. Pustite da se diže.
  • Prije pečenja premažite svoj zvrk ili štrucu s malo mlijeka koje ste pomiješali sa šećerom u prahu. Na taj način dobijete sjajnu i mekanu koricu. . (Ja ne premazujem jajetom jer mi na taj način korice brže izgori).
  • Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (prvih 15 minuta) pa smanjite na 160°C (preostalih 30 minuta). Premažite mlijekom (sa šećerom) još barem dva puta tijekom pečenja. Ako vam površina brzo dobija boju, zadnjih 15 minuta pečenja prebacite preko savijače komad aluminijske folije (samo prebacite, bez fiksiranja da zrak slobodno struji i vlaga izlazi van).
  • Kad je zvrk savijača pečena, izvadite je van, pustite da se malo prohladi u kalupu u kojem ste ju pekli pa je zajedno s papirom za pečenje prebacite na rešetku da se dobro ohladi. Ohlađenu obilno posipajte šećerom u prahu pa režite na kriške kao tortu.

az2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s