Slana torta od ricotte, poriluka, tikvica i pomodorina

Kad, ako ne sad? S čim, ako ne s tikvicama, ricottom i pomodorinima (i zericu pancete)? 🙂

E, pa tako glasi uvod! Iz naslova je vidljivo da su kod mene i torte slane. I to bogato slane. Ova torta, ustvari, i nije torta. Više je pita. Točnije, tart. Tart je pečeno jelo koje se sastoji od podloge (različite vrste tijesta, od prhkog do lisnatog) i nadjeva. I nije prekriveno drugim komadom tijesta odozgo, već je otvoreno. Upravo se po tome tart razlikuje od pite.

a28

Ovaj tart ili torta je savršen zalogaj za ljetna druženja. Najbolji je kad se jede mlačan, nikako jako topao, ali je izvrstan i hladan. Možete ga služiti kao predjelo ili kao mezu (ako ga narežete na manje komadiće i pozovete ekipu na grickanje). Idealno se slaže s bijelim, dobro ohleđenim, lepršavim vinom. A najbolje prija uz dobro društvo.

Ako ste se pitali kakve su to moje slane torte – odgovaram: točno ovakve!

Sastojci:

1 pakovanje lisnatog tijesta (već razvaljanog) apita

1 poriluk

200 gr dimljene pancete (rezane na kockice)

1 čen češnjaka

1 mala ljuta papričica, sol, papar

Nadjev od jaja i sira

250 gr sira ricotta ili svježeg sira

4 jaja

1 kiselo vrhnje

50 gr ribanog sira grana padano ili parmezana

2 velike žlice maslinovog ulja

sol, papar

Za slaganje po nadjevu:

2 male tikvice

10 cherry rajčica

malo zelenog lišća od poriluka rezanog na trakice (za ukrašavanje)

papar

PRIPREMA:

  1. Prva podloga: Poriluk narežite na kolutiće i lagano ga pirjajte na maslinovom ulju u koje ste dodali jednu malu ljutu papričicu i jedan čen češnjaka prerezan po pola.
  2. Nakon što je poriluk malo omekšao, dodajte na kockice narezanu dimljenu pancetu i pirjajte još jedno 5 minuta dok se sve lijepo ne zarumeni. Ugasite vatru, izvadite češnjak i ljutu papričicu te dodajte malo soli i svježe mljevenog crnog papra. Pustite da se ohladi dok pripremate nadjev.
  3. Tekući nadjev / druga podloga: U većoj posudi dobro izlupajte 4 jaja, dodajte sir ricottu (ili svježi mladi sir), jedno kiselo vrhnje i na sitno ribani sir grana padano ili parmezan. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i dobro izmješajte.
  4. Razvaljajte lisnato tijesto (ili koristite ono već razvaljano), u kalup stavite papir za pečenje, na njega tijesto i počnite sa slaganjem nadjeva: prvo na tijesto stavite polovicu dinstanog poriluka s pancetom. Drugu polovicu poriluka i pancete umiješajte u nadjev od jaja te prelijte po prvom nadjevu. SAVJET: ostavite si rubove tijesta slobodnima kako biste ih preklopili da se bolje fiksira nadjev (kao što je vidljivo na slici).
  5. Tikvice narežite na kolutiće, a cherry rajčice na polovice. Lagano slažite narezane tikvice po nadjevu od sira i jaja, a polovice rajčica lagano utisnite. Po želji ukrasite sa zelenim dijelom poriluka. Preko svega bacite još malo svježe mljevenog papra.
  6. Tako pripremljenu tortu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30-40 minuta (ovisno o pećnici), tj. dok torta ne dobije lijepu zlatnu boju.
  7.  Kad je pečena, ostavite da se ohladi jedno 10 minuta jer je najbolja kad se služi lagano topla, nikako vruća.

apita 2apomodorini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s