Ljetni frangipane tart s breskvama

I kao prvi post u mjesecu lipnju, stiže jedan copy-paste. Ali moj copy-paste, da se razumijemo. Ovaj sam članak pisala za Gastro.hr pred dvije godine i to točno dan pred godišnji. Danas nije dan pred godišnji, ali je dan pred produženi vikend. A i prve breskve su tu! Zato neka nama danas ovaj ljetni frangipane s breskvama. Doduše, malo prepečen jer sam ga pekla kod mame u pećnici kojoj je crk’o termostat pa se temperatura mjerila dodirivanjem čela. 🙂

agastro4

Ali haj’mo mi na tekst:

Zadnji radni dan u uredu i brdo posla koji zahtjeva moju pozornost sad i odmah. Vrućina polako i bezobrazno uzima maha. Zamišljam topli ljetni dan daleko od ugrijanog asfalta i neko super voćno rashlađeno piće sa slamkom. Zamišljam i neki fini kolačić, onako sočno-voćni, pravi ljetni. Odjednom čujem neki žamor u uredu desno od mene, svi se nešto nadglasavaju „meni pet“, „meni deset“, „ja nosim doma mami“, „ja ću nešto sebi, a nešto podijeliti“ pa se i ja zaputim u centar zbivanja i shvatim kako se naručuju prave domaće, nešpricane breskve. Bez mene ste mislili, ha?! E nećete! Bez obzira na brdo posla i ja se ubacujem u tu brojalicu i naručujem deset kilograma, točnije onu jednu malu lijepu kašeticu domaćih bresaka. I bez obzira na to što nemam pojma što ću s njima jer odmah sutradan krećem u svoja uobičajana ljetna lutanja, u potragu za novim okusima, mirisima i bojama i nema me zavidan broj dana. Ali svejedno naručujem jer tko bi odolio pravim domaćim breskvama!?

Kad sam ih ugledala, odnosno, kad su zamirisale cijelu prostoriju, odmah sam znala da ću najveći dio pojesti. I to onako vani, na otvorenom, dok mi se ljepljivi sok cijedi niz prste sve do lakta. A drugi dio će završiti u nekom finom kolaču. Do džema ovaj put nećemo stići, što zbog putovanja, što zbog činjenice da su ove breskve toliko divne da u njima treba uživati sada i odmah.

Zato (sada i odmah) s vama dijelim fotke i recept za ovaj divni ljetni prhki kolač (tart) s finim frangipane nadjevom i sočnim breskvama. Ne znam za vas, ali za mene su nekako brzinski kolači od prhkog tijesta s raznim voćnim nadjevima baš pravi glasnogovornici ljeta. Dok sam bila mala, uvijek su iskakali iz hladnjaka ili su me gledali s ukrasnih tanjura. I sada ih rado jedem, ali i sama pečem.

Ovaj današnji tart je napravljen od bogatog prhkog tijesta, već toliko spominjanih bresaka te je obogaćen finim frangipane nadjevom. Frangipane je nadjev koji ima dugu povijest i koji se spominje u Francuskoj još tijekom 17. stoljeća (doduše pod nazivom „franchipane“), a čiji su glavni sastojak mljeveni bademi. Bademima se dodaju maslac, šećer, jaja i to se sve ulupa u jednu finu smjesu i koristi se u raznim kolačima i pitama kao nadjev. Ja u frangipane dodam i malo ruma te malo paste od vanilije (kad imam, a kad nemam dobar je i vanilin šećer). I volim frangipane u kombinaciji s breskvama. Ako ste ljubitelj ovog nadjeva, nadam se da će vam se svidjeti u ovoj kombinaciji, a ako pak nikad niste probali frangipane, evo prilike da ga sad isprobate.

agastro1

Ovaj je kolač jako jednostavan, ne treba vam nikakav poseban kalup, treba vam samo jedan maleni stol za valjanje tijesta, puno volje, finih badema, malo maslaca te sočnog ljetnog voća i možete početi.

Sastojci za prhko tijesto:agastro3

350 gr glatkog brašna

150 gr oštrog brašna

Pola vrećice praška za pecivo

Prstohvat soli

250 gr maslaca

100 gr šećera

1 vanilin šećer

2 žutanjka

1 cijelo jaje

1 velika žlica kiselog vrhnja

Ribana korica od jednog limuna

Prvo napravite prhko tijesto i to tako da pomiješate obje vrste brašna sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte ribanu koricu limuna te na kockice rezani hladni maslac. Rukama izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu mrvičastu smjesu. U tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje te žlicu kiselog vrhnja i dobro umijesite. Ako vam se lijepi kod miješenja, dodajte si još malo glatkog brašna. Kad ste formirali lijepu kompaktnu kuglu od tijesta, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori barem 1 sat (moje tijesto je odstajalo jedno 3 sata).

Kad ste napravili prhko tijesto i kad je ono odmorilo u hladnjaku, a prije no što ćete ga valjati, krenite s pripremom frangipane nadjeva.

Sastojci za frangipane:

150 gr mljevenih badema

125 gr maslaca

70 – 100 gr šećera

2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

1 veće jaje (ili dva manja)

2 čepa ruma

Malo praška za pecivo (pola čajne žličice)

Pa krenite redom: prvo sameljite bademe. Jaje izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mu rum te malo praška  za pecivo i na kraju omekšali maslac. Kad ste ove sastojke izradili u finu smjesu, dodajte bademe. I to je to – jednostavnije ne može!

Na kraju vam treba još jedno 6 – 7 sočnih, zrelih bresaka koje ste izrezali na ploškice te jedna šaka listića badema.

Tart slažite ovim redom:

Na papiru za pečenje izvaljajte prhko tijesto, izbockajte ga vilicom te na njega namažite frangipane nadjev. Nadjev nanesite po cijeloj površini tijesta, ali si ostavite jedno 5 – 6 cm ruba koji će vam služiti za obrub. Po nadjevu složite breskve izrezane na ploškice i to tako da ih lagano utiskujete u nadjev. Kad ste utisnuli sve breskve, lagano prebacite rubove tijesta prema unutra te cijeli tart posipajte listićima badema.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 40-45 minuta, odnosno, dok rubovi tarta ne poprime lijepu zlatnu boju, kao i listići badema. Pripazite kod pečenja da vam tart ne zagori ili da se ne prepeče te prilagodite temperaturu pečenja jer vi najbolje poznajte svoju pećnicu. Kad je tart pečen, pustite ga da se dobro ohladi i služite ga sa sladoledom od vanilije. (P.S. tako sam ga i ja služila, ali smo ga mi jeli kasno navečer pa nisam foto-dokumentirala, a dnevne fotke po ovoj vrućini ne bi podnijele sladoledni mlaz)

Ugodno vam ljeto! Nadam se da ste i vi uživali u desecima kila omiljenog vam ljetnog voća i to jedući ga i pripremajući ga na različite načine!

agastro2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s