U suradnji s Dukatom: Američke palačinke s jagodama i Galbani ricottom

Ricotta nam, baš poput mozzarelle di bufala također, dolazi sa samog juga Italije i radi se od kravljeg, ovčjeg, kozjeg ili bivoljeg mlijeka. Ricotta se može svrstati u kategoriju laganih, niskokaloričnih, svježih sireva, iako je originalno nastala kao nusproizvod, od sirutke koja je ostajala kod proizvodnje sireva. Sirutka se potom još jednom ukuhavala kako bi se dobila ricotta, što na talijanskom znači dvaput kuhano. Galbani Ricottu upravo zbog njenog blagog i kremastog okusa možete koristi kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Idealna je za punjenje raznih raviola ili tortellina, ali i pripreme slatkih delicija poput torte od sira ili sicilijanskih cannola. A možete je dodati i u tijesto za palačinke kao što sam ja u ovom receptu učinila i uživati u jednom sasvim novom okusu.

ap packshot low res 2

Ricotta Galbani se savršeno uklopila u prozračnu teksturu ovih američkih, debljih palačinki kojima bi rijetko tko mogao odoljeti. Ricotta je sakrivena u samom tijestu što, uz dodatak limuna, jagoda i maka, ove palačinke čini idealnim obrokom za započeti dan. Od danas, s Galbani Ricottom doručkujte na drugačiji način. Ili večerajte slasno i slatko.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

100 g Galbani Ricotteap low res 4

150 g glatkog brašna

230 ml mlijeka (možete koristiti i bademovo ili kokosovo mlijeko)

2 velike žlice agavinog sirupa (ili smeđeg šećera)

prstohvat soli

1 čajna žličica praška za pecivo

pola čajne žličice paste od vanilije (ili malo arome vanilije)

1 velika žlica maka (nemljevenog)

1 jaje (razdvojiti žumanjak i bjelanjak)

svježe ribana korica jednog limuna

svježe cijeđeni sok od pola limuna (ili cijelog limuna ako volite kiselije)

5-6 krupnijih jagoda rezanih na sitnije dijelove

kokosovo ulje za pečenje (maslac ili neko drugo ulje koje najčešće koristite)

ZA UMAK OD JAGODA:

10-12 krupnijih jagoda

2 velike žlice agavinog sirupa (ili smeđeg šećera)

par kapi limunovog soka

ZA SLUŽENJE:

5-6 jagoda rezanih na tanke ploškice

tučeno slatko vrhnje ili šlag pjena u spreju

par listića svježe metvice (za dekoraciju)

POSTUPAK:

  • Najprije napravite umak od jagoda i to tako da u blenderu dobro izmiksate jagode s agavinim sirupom/šećerom i par kapi limuna. Spremite umak u hladnjak i pustite da se dobro ohladi.
  • Potom krenite na pripremu tijesta za palačinke. U široj zdjeli izmiješajte suhe sastojke; brašno, mak, sol, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna.
  • U drugoj posudi izmiješajte mokre sastojke; prvo žumanjak i ricottu, kojima potom dodajte agavin sirup, mlijeko, pastu od vanilije i sok od limuna pa sve dobro ručno izmiješajte kako bi se sastojci lijepo sjedinili.
  • U posebnoj posudi ručno istucite bjelanjak da se dobro zapjeni, ali da ne bude prečvrst.
  • Suhim sastojcima lagano dodajte mokre sastojke, uz stalno miješanje pazeći da se ne naprave grudice. Kad se smjesa lijepo povezala, u nju kuhačom ili špatulom lagano umiješajte tučeni bjelanjak. I na kraju umiješajte na sitnije dijelove rezane jagode.
  • Na dobro zagrijanu tavu kapnite par kapi ulja i ispecite manje, ali deblje palačinke (promjera oko 15 cm).
  • Slažite ih na tanjur po tri ili četiri komada tako da na svaki sloj stavite par ploškica rezanih jagoda, malo umaka od jagoda i tučeno slatko vrhnje/šlag pjenu. Na zadnju palačinku stavite obilato tučenog slatkog vrhnja/šlaga, dobro prelijte umakom od jagoda i ukrasite rezanim jagodama i listićima svježe metvice.
  • Također, ove palačinke možete premazivati i džemom od jagoda, nutellom ili namazom koji najviše volite te u kombinaciji s drugim voćem.

ap low res 5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s