U suradnji s Dukatom: Tabbouleh s Galbani Mozzarellom di Bufala

Zanemarih blog. Dođu tako neka ta vremena kad se samo juri bezglavo i ništa ne stiže. Pa se tako i meni dogodi da ne mogu biti na sto strana, ma koliko god ja mislila da mogu, svesrdno ogrčući se svojim supervumanskim ogrtačem. Al’ džaba mi. Ne ide. I točka. Ali onda se, nekako odjednom, u sasvim neočekivanom trenutku ukrade vrijeme. I zalijepi se post na blog. Pravi proljetno-ljetni zalogaj. Meni omiljeni – tabbouleh uz dodatak fine, sočne mozzarelle di bufala***! 🙂

*** Mozzarella di bufala nam dolazi sa samog juga Italije, prvenstveno iz regije Kampanije (Campania). Radi se isključivo od svježeg bivoljeg mlijeka, a karakterizira ju kremasta unutrašnjost sakrivena iza fine tanke opne.  Idealna temperatura za čuvanje mozzarelle je od 6 °C do 12°C. Da biste u potpunosti uživali u okusi i teksturi ove fine mliječne poslastice, prije same konzumacije potrebno je mozzarellu ostaviti najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi pa je potom potopiti u vruću vodu (35 ° -40 ° C) oko 5 minuta. Mozzarella di bufala se nikad ne služi jako hladna.

Tabbouleh je vegetarijansko jelo bizantskog dijela svijeta čiji su glavni sastojci bulgur, peršin, metvica, rajčice, luk, maslinovo ulje i sok od limuna. Služi se kao samostalno jelo, ali i kao salata. Jedno je od najpoznatijih  meza arapskog svijeta. Dodajte mu finu mozzarellu di bufala i zamezite s obitelji i društvom.

A prezentacija low res 4

SASTOJCI:A Packshot low res 3

100 g bulgura (lomljene pšenice)

125 g mozzarelle di bufala Galbani

200 g cherry rajčica

2 mlada luka

50 g peršina

5-6 listića svježe metvice/mente

par grančica svježeg korijandera (možete i preskočiti)

cijeđeni sok od pola limete (ili limuna)

maslinovo ulje

sol, papar

POSTUPAK:

  • Prema naputku na pakovanju skuhajte bulgur. Obično se stavi kuhati 7 minuta u dvostruku količinu slane vode u koju ste dodali par kapi maslinova ulja. Kad je bulgur kuhan, poklopiti posudu i pustiti da bulgur upije preostalu tekućinu, odnosno, da dodatno nabubri. Ako vam je ostalo tekućine na dnu, pažljivo je ocijedite.
  • Narezati na polovice cherry rajčice, luk na kolutiće, usitniti nožem metvicu, korijander i peršin.
  • Kad se bulgur ohladio, staviti ga u veću zdjelu i redom dodavati sjeckane začine, sol, papar, maslinovo ulje i sok od limete, odnosno, limuna. Dobro izmiješati.
  • Nakon toga dodati luk i cherry rajčice pa još jednom pažljivo izmiješati.
  • Mozzarellu di bufala, koju ste ostavili da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata pa uronili u vruću vodu jedno 5 minuta, prepoloviti, staviti na vrh salate i dobro zaliti maslinovim uljem (pa je rezati svakome u tanjur pri samom posluživanju). A možete je i narezati na sitnije kockice, ako vam je tako praktičnije i umiješati s ostalim sastojcima.
  • Salata prije samog služenja neka bude sobne temperature i možete je poslužiti kao hladno predjelo, uz čips od cikle ili komad tostiranog kruha kojeg ste natrljali češnjakom i prelili maslinovim uljem.

A prezentacija low res 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s