U suradnji s Dukatom: Rižoto s mladim špinatom

Ovim pravim proljetnim receptom započinjem jednu lijepu, novu suradnju, suradnju s hrvatskim mliječnim divom Dukatom.

Dukat je, kako stoji na njihovoj web stranici,  najpoznatija robna marka mliječnih proizvoda u Hrvatskoj te jedna od vodećih u regiji, a svoj dugogodišnji uspjeh duguje zdravim, ukusnim i svježim mliječnim proizvodima omiljenima među potrošačima.

A ja sam prva među potrošačima, ali i hrvatskim blogerima,  dobila tu čast i priliku da isprobam njihov najnoviji proizvod, Brzo & Fino Cremoso kulinarski krem jogurt.

aj2

Dukatov Brzo & Fino Cremoso kulinarski krem jogurt dodaje se pri samom kraju pripreme raznih juha, umaka, variva ili rižota, a odlikuje se finom, kremastom teksturom i osvježavajućim okusom. Možete se koristiti i kao podlogu za razne dipove (uz dodatak češnjaka ili začinskih trava), ali i kao jedan od temeljnih sastojaka za osvježavajući dressing za začiniti različite vrste salata.

aj1

Znači, Dukat mi je poslao jogurt, a ja sam doma imala finog domaćeg špinata, mladog luka i češnjaka, i baš mi se jela riža! Tako je nastao i ovaj recept koji vam danas predstavljam. Svidjet će se svima vama koji i inače volite špinat, spremljen onako kao u djetinjstvu, s punim mliječnim štihom. Ma svidjet će se svima! Haj’mo na pripremu…

SASTOJCI:

300 g riže arborio ili carnaroli

250 g svježih mladih listova špinata

50 g mladog češnjaka

50 g mladog luka

1 l povrtnog temeljca (poslužit će i 2 povrtne kocke zakuhane u litri vode)

1 chilli papričica

100 g  Brzo & Fino Cremoso kulinarskog krem jogurta

50 g maslaca s morskom solju President (ili običnog maslaca)

Maslinovo ulje

Sol, papar

POSTUPAK:

  • Očistiti mladi češnjak i luk, oprati pod mlazom vode, posušiti i narezati na sitno (zajedno sa zelenim dijelovima).
  • Očistiti listove špinata, oprati ih i posušiti te grubo natrgati na manje dijelove.
  • Na maslinovom ulju (2-3 velike žlice) popržiti kratko chilli papričicu, na ulje ubaciti sitno rezani mladi češnjak i luk te pirjati 2-3 minute.
  • Dodati rižu i sotirati 2 minute, nakon toga zaliti s jedno 2 dl vrućeg temeljca i pustiti da riža djelomično upije tekućinu. Izvaditi chilli papričicu (ili pustiti do kraja kuhanja ako volite ljuto).
  • Dodati grubo trgane listove špinata i zaliti s još 2 dl temeljca. Promiješati i pokriti poklopcem da špinat uvene.
  • Miješati cijelo vrijeme kuhanja i zalijevati s ostatakom temeljca dok riža ne bude kuhana (ovisno o tipu riže od 15-18 minuta) ili dok ne potrošite temeljac.
  • 3 minute prije kraja kuhanja dodati 100 g Brzo & Fino Cremoso kulinarskog krem jogurta, lagano posoliti i popapriti te dobro izmiješati.
  • Kad je rižoto kuhan, ugasiti vatru, u rižoto dodati na kockice rezan President maslac s morskom solju, poklopiti i pustiti da se maslac otopi.
  • Prije služenja dobro izmiješati pa poslužiti uz dodatnu žličicu Brzo & Fino Cremoso kulinarskog krem jogurta.

ar2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s