Farinata, cecina ili socca

* tri različita naziva za jedno slasno, jednostavno i nimalo skupo jelo.

Kako god zvali ovo jelo, radi se, uistinu, o jako jednostavnom talijanskom specijalitetu, odnosno o kategoriji jela koje se može svrstati u kategoriju kruha ili čak debljih palačinki, iako s njima nema direktne veze.

Ovaj specijalitet od slanutkovog brašna svoje korijene vuče iz talijanske pokrajine Ligurije, točnije iz grada Genove, ali se služi svuda po ligurskoj obali, od Nice do Pise, kao i u drugim dijelovima Italije. Tako je u Genovi ovo jelo poznato pod nazivom „farinata“, u Nici ga zovu „socca“, dok je u Toskani znano pod nazivom „cecina“ (čit. čečina, dolazi od riječi „ceci“ što je talijanska riječ za slanutak). Kad bismo išli dublje u povijest, našli bismo da je u vrijeme starih Grka i Rimljana ovo jelo služilo kao jako hranjiva zamjena za kruh. Recept je preživio pad Rimskog carstva i zadržao se sve do danas. Tijekom Srednjeg vijeka farinata se jela uz ukiseljene lučice ili uz svježi sir. Prema legendi iz Srednjeg vijeka, farinata kakvu danas poznajemo je nastala točno u to vrijeme i to 1284. godine kad su se slučajno, nakon bitke u kojoj je Genova pobijedila Pisu, đenoveški brodovi našli usred oluje te je s brodova u more popadalo nekoliko bačvi ulja i brašna od slanutka. Zbog nedostataka zaliha hrane, vojnicima i pomorcima je poslužena upravo ta mješavina koja je prije samog posluživanja osušena na suncu. Čim su se dočepali kopna, đenovežani su odlučili poboljšati recepturu za ovu iznenadnu palačinku ili prženicu i to tako da su smjesu pekli u vrućim pećima i na taj način dobili fino, hrskavo jelo lijepe žute boje. O tome koliko je to jelo postalo prepoznatljivo, govori i dekret iz 15. stoljeća kojim se regulirala proizvodnja farinate koja se u to doba zvala „scripilita“.

farinata 1

No, dosta povijesti, idemo na pripremu ovog slasnog i nesumnjivo jednostavnog specijaliteta:
SASTOJCI:

300 gr brašna od slanutka

900 ml vode

50 ml maslinovog ulja

soli po ukusu

papar (nakon pečenja)

(ova je količina sastojaka dovoljna za okrugli pleh promjera 40 cm)

PRIPREMA: 10 minuta + 2 – 2,5 sata stajanje smjese na sobnoj temperaturi

PEČENJE: 20-25 minuta

KOLIČINA: 6 – 8 osoba

POSTUPAK:

1) Slanutkovom brašnu polako dodajte vodu, maslinovo ulje i sol neprestano miješajući kako se ne bi napravile grudice.

2) Dobit ćete dosta rijetku smjesu koja svakako treba odstajati najmanje 2 sata pa sve do 4-5 sati. Smjesu pokrijte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi (ja obično ostavim 2-2,5 sata). S  vremena na vrijeme je promiješajte  i šupljikavom žlicom skinite pjenu koja se napravila na površini.

3) Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva, a pleh ili kalup u kojem ćete peći farinatu dobro premažite maslinovim uljem. Izlijte smjesu (koja ne smije prijeći debljinu od 1 cm) te stavite peći jedno 20-25 minuta, odnosno dok farinata ne dobije lijepu rumenu boju i hrskavu površinu. Zadnjih 10 minuta prebacite na grill (gornji grijač) i pustite da se dobro zapeče.

4) Kad je farinata pečena, još vruću posipajte svježe mljevenim paprom ili preskočite ovaj završni korak ako jelo služite djeci.

Farinata se obično služi topla, premazana smjesom od ulja i ružmarina. Možete je poslužiti uz neku finu salatu, pirjano povrće ili kao snack tako da na komad tople farinate nanesite sir gorgonzolu. Meni je baš tako najdraža, uz malo alfa-alfa klica. Ma možete je služiti s čim god poželite, čak i uz klasične slavonske nareske! Odlična je i hladna te stvarno može poslužiti kao zamjena za kruh.

farinata 4

Također možete na jedan dio smjese prije samog pečenja staviti na tanko narezanu glavicu luka ili nasjeckanog mladog luka. Ja obično radim tako pola-pola. Ako volite okus pečenog luka, obavezno ga stavite – nećete se razočarati!

farinata kolaž 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s