Krem-juha i pesto od medvjeđeg luka (iliti jednim udarcem 2 muhe)

Proljeće je! A u proljeće sve se budi. S prvim zelenilom grana, zeleni se i šumsko tlo te u onim dijelovima u kojima šumu presijeca potok, lagano miriše na češnjak. I to je savršeno jer upravo taj miris nagovještava prvu pojavu medvjeđeg luka, divne ljekovite biljke kojoj ne odolijevaju ljubitelji češnjaka. Riječ je o samonikloj biljci, latinskog naziva Allium ursinum, koja je još poznata i pod imenima crijemuš, srijemuš, divlji luk i šumski luk.

Od davnina je u narodnoj medicini poznato da medvjeđi luk ima ljekovita svojstva. Govori se kako iz organizma čisti otrove, masnoće (kolesterol) u krvi i krvnim žilama. Čisti crijeva, želudac te snizuje krvni tlak. Pomaže kod tegoba s lišajevima, reumom, gihtom. Izvrstan je za proljetno čišćenje organizma. Zvuči dobro, zašto ne probati?

Svi dijelovi biljke su jestivi, od listova do cvijeta, no najukusniji su posve mladi izdanci i za konzumaciju u prehrani se preporučuju upravo ti mladi listovi prije samog cvata.

Iako medvjeđi luk ima jak, intenzivan miris po češnjaku, neiskusni berači ga mogu zamijeniti s drugim otrovnim sličnim biljkama poput đurđice (koja nema miris po češnjaku, ali ima slične listove), no ipak važno je za naglasiti da se đurđica u prirodi pojavljuje malo kasnije od prvih izdanaka medvjeđeg luka. Zato je preporuka neiskusnim beračima da budu oprezni kod branja, da beru s nekim iskusnim ili da medvjeđi luk kupe na tržnicama. I kad ga kupujete na tržnici, protrljajte listove i kupite ga tek ako osjetite poznatu aromu češnjaka.

S proljećem moj tata odlazi u šumu i bere medvjeđi luk koji koristimo na razne načine, od salate do tinkture. Ja pak medvjeđi luk najviše volim u juhama i pestu ili namazu. Najdraža juha mi je ona u kojoj medvjeđi luk susreće mladu koprivu (lat. urtica dioica) pa se uz dodatak krumpira i malo maslinova ulja sve to pretvara u jedan predivan zeleni tanjur zdravlja. Radi se o juhi bogate kremaste strukture koja se sprema u trenu.

aj kolaž 2

SASTOJCI ZA JUHU

3 manja krumpira

3 velike šake mlade koprive (za vas koji ne volite koprivu ili ne možete do nje, zamijenite je istom količinom mladog špinata)

4 velike šake medvjeđeg luka (rezanog na trakice)

2-3 velike žlice maslinova ulja

po ukusu sol i papar

kiselo vrhnje (za posluživanje) ili sir ribanac za posipavanje

POSTUPAK:

Ogulite krumpir, operite ga, narežite na manje kockice i staviti kuhati u vodu. Kad zavrije, dodajte mu soli po ukusu. Pustite da kuha jedno 20 minuta.

Dok krumpir lagano kuha pripremite koprivu (natrgajte na sitnije) i medvjeđi luk te dodajte u posudu u kojoj kuhate krumpir kako slijedi: 3 velike šake mlade koprive i 3 velike šake na trakice rezanog medvjeđeg luka (režite keramičkim nožem ili jednostavno natrgajte na sitnije listove). Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha i ne počne se lagano raspadati. Otprilike vam treba jedno 30 minuta za cjelokupno kuhanje (20 minuta krumpir + 10 minuta ostatak kopriva i medvjeđi luk).

Nakon toga skinite s vatre i sve sastojke dobro usitnite štapnim mikserom. Vratite na vatru, dodajte malo vruće vode ako vam je juha pregusta i ostavite da baci još jedan-dva ključa. Dodajte još malo soli i papra po ukusu.

Kad je juha kuhana, skinite ju s vatre i prije posluživanja u nju dodajte još jednu šaku svježeg medvjeđeg luka i dvije-tri žlice maslinovog ulja. Još jednom sve dobro izradite štapnim mikserom.

Služite u dubokim tanjurima ili zdjelicama u koje ste dodali po jednu žlicu kiselog vrhnja. Po želji možete dodati i svježe ribanog sira parmezana ili sira grana padano.

ap1

PESTO OD MEDVJEĐEG LUKA I ORAHA

Ako ste pak ljubitelj namaza ili pesta, onda će vam za izradu trebati sljedeći sastojci:

50-60 gr svježeg medvjeđeg luka (natrganog na sitnije)

70 gr tostiranih sitno mljevenih oraha (ili badema)

70 gr sitno ribanog sira parmezana ili grane padano (ja sam zadnji put stavila sir cheddar)

100 ml maslinova ulja

soli po ukusu

POSTUPAK:

Medvjeđi luk operite pa dobro posušite. Natrgajte ga na sitnije listiće i stavite u užu, ali višu posudu u kojoj ćete štapnim mikserom izraditi pesto. Dodajte mu ulje te malo ribanog sira i sitno mljevenih tostiranih oraha. Lagano usitnite štapnim mikserom, dodavajući u još dva navrata ostatak sira i oraha dok ne dobijete finu kompaktnu smjesu, odnosno, namaz. Kad je pesto gotov, spremite ga u staklenku, zalijte po vrhu s malo maslinova ulja, zatvorite poklopcem i čuvajte u hladnjaku od 7 – 10 dana.

Pesto koristite kao namaz na tostiranom kruhu (pripazite, okus je jak, mažite u tankom sloju ili ga pomiješajte sa sirnim namazom), možete ga dodavati u variva ili u nadjev od sira kojim ćete puniti cannellone ili pak pitu zeljanicu.

ap2

Advertisements

One thought on “Krem-juha i pesto od medvjeđeg luka (iliti jednim udarcem 2 muhe)

  1. Pingback: Krem-juha od pečenog celera | O slanom & slatkom: o svemu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s