Nougat mousse torta

Ovaj sam vam post počela pisati kad je bio onaj (nazovi) Svjetski dan Nutelle, zato post počinje ovako: “Kažu da je danas svjetski dan Nutelle. Eto, i toga ima. A kad već ima, onda je red da vam ja na ekran iznesem jednu bogatu tortu punu Nutelle. Ne?”

am

Naravno da post nisam završila jer sam morala završiti nešto drugo. Pa nešto treće. I četvrto. A onda sam došla doma i zaspala. Eto, tako je bilo.

Zato vam danas, na Dan žena završavam post. Uspjela sam uloviti komad vremena i cijelu dužinu kauča da vam na ekran napokon iznesem ovu divnu tortu. Točnije, tortu prepunu pahuljaste kreme od mascarponea, tučenog slatkog vrhnja, nutelle i giotto kuglica! Svečanu, a opet jednostavnu. Baš za sve prilike! Flafastu čokoladnu nougat bombu.

the cake 5

Torta nije novost. Osmislila sam je davnih dana i objavila na više portala. No, nekako nije to to dok je ne objavim na ovom jedinstvenom mjestu, zvanom blog. I eto objave danas. Da nije danas, tko zna kad bi bila!

SASTOJCI:

Baza/podloga

125 gr maslaca

100 gr glatkog brašna

4 velike žlice šećera u prahu

4 velike žlice gorkog kakao praha

4 velike žlice mljevenih prženih lješnjaka

1 vanilin šećer

prstohvat soli

Mousse krema

250 gr sira mascarpone

200 gr nutelle

500 ml vrhnja za šlag (+ 1 kremfix)

3 velike žlice šećera u prahu

3 velike žlice gorkog kakao praha

1 vrećica (10 gr) želatine

30 giotto kuglica (jedno pakovanje ima 8 kuglica, ako je ono duguljasto – treba vam 4 pakovanja ili jedno maxi pakovanje iz Muellera koje u sebi već ima 4 duguljaste vrećice)

Ganache krema

200 gr Milka noisette čokolade

100 gr čokolade za kuhanje

250 ml vrhnja za šlag

Priprema

  1. Prvo napravite bazu:rukama dobro izradite nasjeckani maslac, brašno, kakao, šećer i mljevene pržene lješnjake. Smjesu prebacite na prozirnu foliju i razvaljajte u krug promjera 24 cm. Prebacite u kalup i prstima utapkajte ako je potrebno, dok ne dobijete lijepo, ravnomjerno raspoređeno tijesto. Tijesto izbodite vilicom na više mjesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva jedno 15-20 min. Pazite da ne izgori.
  1. Kad je tijesto pečeno, stavite ga da se dobro ohladi i u međuvremenu pripremite mousse kremu.
  1. Mousse krema:u većoj posudi izradite mascarpone i nutellu. Toj smjesi dodajte pripremljenu želatinu (klasično topljenje želatine, priprema po uputama s vrećice). Ostavite smjesu sa strane.
  1. U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. Prvo mutite jedno 2-3 minute samo vrhnje te mu potom dodajte 1 kremfix (da mousse bude čvršći) i 4 žlice šećera u prahu. I dalje mutite do željene čvrstoće. Na kraju dodajte gorki kakao i mutite dok se ne sjedini sa šlagom. Pazite da ne izradite previše slatko vrhnje i da se ono ne pretvori u maslac.
  1. U smjesu od mascarponea i nutelle dodajte polovicu pripremljenog tučenog vrhnja i mutite mikserom. Kad se dobro sjedinilo, dodajte ostatak i dobro izmiješajte smjesu ručno.
  1. Na pečenu podlogu stavite malo mousse kreme, onako samo da premažete koru te potom uz rub kalupa složite giotto kuglice u dva reda. Preko toga stavite ostatak mousse kreme i stavite u hladnjak da se steže najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
  1. Ganache krema: na laganoj vatri grijte vrhnje za šlag do točke vrenja (ne smije provrijeti) te tako zagrijanim vrhnjem prelijte čokoladu koju ste grubo narezali oštrim nožem ili natrgali na kockice. Pustite jedno 2-3 minute da se čokolada otopi, potom dobro izmiješajte. Ostavite ganache kremu da se hladni najmanje 30 min. Povremeno promiješajte.
  1. Kad se ganache krema dobro ohladila, ali je još uvijek lagano tekuća, prelijte 2/3 kreme preko mousse kreme i tortu vratite u hladnjak da se steže još jedno 2-3 sata, najbolje preko noći. Ostavite si 1/3 ganache kreme za finalno prelijevanje kad izvadite tortu iz kalupa (tako ćete dobiti ove lijepe  šare gore i slapove čokolade preko rubova).
  1. Kad se sve dobro ohladilo, prebacite na pladanj i dodatno po želji ukrasite.

NAPOMENA: lješnjake ispržite na suhoj tavi ili u pećnici, kad se ohlade sitno ih sameljite

ZA GANACHE: nikako nemojte koristiti zamjenu za šlag, odnosno, vrhnje na biljnoj bazi (tipa Hopla, Hole i sl.) jer takva zamjena u potpunosti mijenja okus mousse kreme, kao i cijelu teksturu.

Advertisements

5 thoughts on “Nougat mousse torta

    • :*
      Ovo je stvarno THE torta i samo sam čekala trenuutak da je prebacim na ovo “svoje” mjesto… hvala ti na lijepim riječima, draga moja… 🙂

    • Svakako! Meni je ova torta jedna od dražih, čak i bez giotto kuglica unutra – krema je toliko divna da osvaja na prvu… čekam fotke isprobavanja! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s