Kineske palačinke s mladim lukom (scallion pancakes)

Kako najbolje iskoristiti sezonu mladog luka? Tako da ga jedete svaki dan! Ako ste se pak umorili od onog dosadnog serviranja mladog luka uz pečenje,  a ne znate kako biste ga još koristili, zavirite malo u kuhinju Dalekog istoka. Tamo se mladi luk koristi u jako puno jela, posebno onih spremljenih u woku. Također ga se može naći u famoznim smoljtucima tijesta zvanim „dumplings“ punjenim mesom ili raznim povrćem pa potom kuhanim na pari ili prženim u vrelom ulju. Može ga se naći u raznim umacima ili juhama.

ap4

A najpoznatije samostalno jelo s mladim lukom su, vjerojatno, „palačinke“ s mladim lukom. Zašto stavljam u navodnike riječ palačinke? Zato što ovi hrskavi i ukusni zalogaji s palačinkama imaju samo jednu zajedničku stvar, a to je da se peku u dobro zagrijanoj tavi. Sve drugo je potpuno različito. Tijesto je slično onom vučenom koje se valja i razvlači pa se potom puni nadjevom, rola i opet valja u jednu palačinku. I na kraju se peče u zagrijanoj tavi premazanoj s malo ulja.

ap kolaž1

Valja napomenuti kako se ove palačinke mogu naći skoro svuda po Dalekom istoku; najpoznatije su kao kineske palačinke (pazi sad, na kineskom 葱油饼- pinyin) i u Kini se mogu pronaći stvarno na svakom uglu i jedan su od mnogobrojnih „zalogaja s ulice“, ali ih svojataju i Japanci, i Malezijci. I svojataju ih s pravom jer se radi o jednoj pravoj maloj deliciji koju možete i vi napraviti, kod kuće i to vrlo brzo.

ap2 ap6

Treba vam svega par sastojaka i to redom:

250 gr glatkog brašna

180 ml mlake vode

Prstohvat soli

4-5 komada jako mladog luka, što tanjeg

1 komad mladog češnjaka (možete, ali i ne morate staviti, ja jesam)

Malo maslinova ulja

Malo soli

POSTUPAK:

  1. Najprije umijesite tijesto: od brašna, vode i soli zamijesite glatko tijesto. Mijesite toliko dugo da tijesto postane svilenkasto, a da se ne lijepi za ruke. Dodavajte si brašna po potrebi dok mijesite, ako vam je tijesto ljepljivo. Kad ste dobili lijepu svilenkastu kuglu tijesta, stavite ga na tanjur i pokrijte čistom kuhinjskom krpom te ga pustite da odmara najmanje 30 minuta.
  2. Dok tijesto odmara, operite luk i češnjak, dobro ga osušite te ga nasjeckajte sitno i to tako da većinom prevladavaju zeleni dijelovi luka. Ako koristite i češnjak, dobro izmiješajte luk i češnjak u zdjelici kako bi se češnjak ravnomjerno raspodijelio.
  3. Kad je tijesto odmorilo, razdijelite ga u 5 kuglica približno iste veličine/težine. Prvo razvaljajte što tanje jednu kuglu, malo prstima razvucite tijesto kako biste dobili što tanju palačinku te na tako razvučeno tijesto stavite malo maslinova ulja, premažite cijelom površinom, potom dodajte sitno sjeckani luk i na kraju sve dobro posolite. Zarolajte tijesto u rolicu ili palačinku pa potom od tako zarolanog tijesta napravite puž. Na kraju taj puž dobro razvaljate valjkom za tijesto dok ne dobijete krug promjera 20-25 centimetara. Tako napravite sa svakom kuglom tijesta.
  4. Kad ste pripremili sve palačinke, dobro zagrijte tavu i premažite je maslinovim uljem. Na tako zagrijanoj tavi ispecite palačinke, tako da prvo dobro zapečete jednu stranu (oko 3-4 minute) pa potom drugom stranu barem 2 minute, bez dodavanja ulja. Palačinke moraj dobiti lijepu zlatnu boju i biti hrskave.
  5. Kad ste ispekli sve palačinke, razrežite ih na četvrtine ili osmine i poslužite još tople uz neki slatko-kiseli umak. Ili uz umak od slatkih papričica i ananasa, kao što sam ja poslužila. Možete ih poslužiti i u jednoj skroz domaćoj varijanti uz ajvar, krem-sir ili neku finu mesnu ili povrtnu paštetu.

Da biste ovo probali, ne morate skroz do Kine već ih napravite sami, i to što prije i uživajte u sezoni mladog luka i u ovim finim, hrskavim zalogajima!

Ovaj kolaž lijepo prikazuje postupak pripreme:

a priprema

Advertisements

4 thoughts on “Kineske palačinke s mladim lukom (scallion pancakes)

  1. Divno. Taman za jedno druzenje uz drustvene igre koje je planirano za petak. 🙂
    To i majstorica margarita. 🙂
    Imate neki dobar recept za slatko kiseli umak?
    Hvala i sve pohvale na receptima i blogu, iskusala sam vec par i cesto se ponavljaju na meniju na trazenje ukucana.
    Lp

    • Ajme, tek sad vidim da nisam odgovorila na ovaj komentar! Sorry!!!! 😦
      Hvala puno na pohvalama, jako mi je drago da ti se sviđaju recepti. I da je majstorica i margherita u pogonu (i kod mene je baš često) 🙂
      Što se tiče slatko-kiselog umaka, ja ga uglavnom kupim jer ne mogu dobiti onaj fini kineski štih kad ga doma radim. Nemam neki recept, već uvijek nešto brljam. I nikad to nije to.
      Ali vidiš, mogla bih si dati truda pa složiti jedan fini recept za slatko-kiseli umak! Hvala na poticaju! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s