No-knead bread: Kruh koji se ne mijesi

Znači, zadnjim sam vas postom počastila točno pred mjesec dana. Strašno. No, to ne znači da sam lijena i da ništa ne radim, već da ništa ne stignem. Odnosno, u ono vrijeme kad stignem sam obično toliko živčana, umorna i pospana, tako da ne mogu ni disati, a kamoli pisati. Ih, evo rime.

U ovom vam postu ne donosim ništa novoga. Iako je svaki put kad ovaj kruh ispečem, on novo divno iznenađenje. O njemu su pisali mnogi blogeri. I mnogi su ga mijesili. Ups, mnogi ga NISU mijesili. Među tim mnogima sam i ja. Ovo je kruh koji jednostavno obožavamo. Zato u ovim prvim danima novopridošlog nam ožujka pišem o njemu. Iako sam cijela nikakva, pod nekom laganom temperaturom, cendrava i želim pod dekicu. I upravo zato pišem o njemu.

Ovo su sve moje izvedenice kruha

ab kolaž2  
 an1a an1ab2

Ovaj kruh uopće nije potrebno mijesiti, dovoljno je zamiješati sastojke i pustiti da vrijeme učini svoje, odnosno, dozvoliti da smjesa dobro fermentira na sobnoj temperaturi. Kruh karakterizira jako nizak udio kvasca i visok postotak vlage. Ono što vam treba jest dovoljno vremena i strpljenja, samo to. I dobro ugrijana pećnica. Formulu i postupak izrade ovog kruha dugujemo njujorčaninu Jimu Laheyu, vlasniku  Sullivan St Bakery pekare.

an kolaž

U svojoj knjizi „My Bread“ (hrv. Moj kruh), Lahey donosi ovaj recept:

  • 430 g  brašna
  • 1¼  čajne žličice (8 g) soli
  • ¼ čajne žličice (1 g) instant suhog kvasca
  • 345 ml hladne vode

Postupak izrade:

  1. Od navednih sastojaka zamiješati gustu, ljepljivu smjesu i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti posudu sa smjesom da odstoji na sobnoj temperaturi od 12 – 18 sati (najbolje preko noći) dok se smjesa ne udvostruči. Potom smjesu treba izručiti na dobro pobrašnjenu površinu, prekriti krpom (ili smjesu preklopiti par puta na pobrašnjenoj površini pa prebaciti tijesto na dobro pobrašnjenu krpu, zamotati staviti u dublju posudu) i ostaviti da se diže još sat-dva.
  2. Nakon što je tijesto odstajalo, pomoću krpe prebaciti u dobro zagrijanu posudu koja se zagrijavala na 230°C zajedno s poklopcem. Kruh se peče 230°C na poklopljen i to 30 minuta, a nakon toga se makne poklopac i peče još 15-30 minuta bez poklopca. Po potrebi se može smanjiti temperatura na 200°C, ali onda kruh treba peći malo duže, odnosno, dok korica ne dobije lijepu smeđu boju.
  3. Po želji u ovaj kruh možete dodati bilo koje sjemenke kao što su sezam, crni kim, suncokret, lan, ali i češnjak, ribani sir ili začinsko bilje.

Kruh ima jako lijepu rupičastu teksturu i zbog svoje vlažnosti može duže trajati, a da se ne mrvi.

Nije li divan?

an kolaž

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s