Zapečene mirisne prokulice

Volite li prokulice?  Ja obožavam. Bilo da se radi o prokulicama kuhanim u varivu, nabujcima, kuhanim na lešo s krumpirom i češnjakom, fino pirjanim u vinu uz dodatak curry praha. Ili ovako zapečenima u pećnici. I baš ovako citrusno-mirisne i aromatične su mi posebno drage i često ih poslužujem uz pečenu ribu ili pečenu piletinu. Ili čak kao samostalno jelo, uz neku lisnatu salatu i malo sira.

Prokulice su, ustvari, patuljasti kelj i poznate su još pod imenom kelj pupčar (eng. Brussels sprouts), povrće koje se u Belgiji uzgaja još od srednjeg vijeka. Gorkastog su okusa i jakog mirisa, i upravo zbog toga ih mnogi ne vole. Svrstavaju se među najzdravije namirnice na svijetu, čak i u superhranu jer jačaju imunitet i imaju antikancerogena svojstva te su dobar izvor C vitamina, folne kiseline i kalija.

ab3
Ako ne znate kako ih pripremiti ili vam je dosadilo pripremati ih uvijek na jedan te isti način, probajte ih pripremiti ovako kako ih ja pripremam.

SASTOJCI:

500 g prokulica

100 ml soka od naranče

1 mala žlica ribane korice naranče

2 velike žlice maslinova ulja

2 velike žlice soja umaka

malo papra

prstohvat-dva majčine dušice

*možete dodati i žličicu svježe ribanog đumbira jer se prokulica i đumbir savršeno ljube

PRIPREMA:

  1. Prokulice očistite i prepolovite.
  2. Napravite umak od soka od naranče, sitno ribane korice naranče, soja umaka i maslinova ulja. Dobro izmiješate sve sastojke.
  3. U zdjelu stavite prokulice, zalijte ih umakom, dodajte majčinu dušicu i malo popaprite pa sve dobro izmiješajte. Tako pripremljene prokulice prebacite u pleh u kojem ćete ih peći. Pleh možete obložiti papirom za pečenje (nije obavezno).
  4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta, odnosno, dok prokulice ne dobiju zlatnu boju.
  5. Služite kao prilog uz pečeno meso ili ribu.

ab2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s