Moj juneći vinski gulaš – ‘ajd zdravo, 2014.!

Blog sam otvorila ljetos, na jednom jako čudnom mjestu i u jako čudnoj prilici (kao da je bilo za očekivati nešto drugačije). Baš me nešto bilo gadno stislo. Znam samo da sam točno u tom trenutku morala napisati tih nekoliko riječi, stisnuti „publish“ i to je to. Tako se rodio moj blog. Blog koji se bavi gastronomskim temama, receptima, fotkama, slanim i slatkim dilemama. Blog koji je primarno gastronomski. Ali ja ponekad zastranim pa u nedostatku kuhača, noževa i lonaca, na vaše ekrane iznesem i koju crticu, odnosno, prozu. Istinabog, davno napisanu. Podijelim s vama i stanja duha, i stanja uma. Nadam se da vas ne pilam jako time. Budite iskreni – ako pilam, napišite mi!

Ipak, kako rekoh, ovo je primarno gastronomski blog. Blog koji sam zarolala receptom za punjene paprike, hej! A ja vam i nisam nešto od punjenih paprika, ako se ne radi o onim paprikama koje napravi mama. Pa da budem dosljedna sebi, uz sve recepte koje znam i jela koja kuham, blog za ovu godinu zatvaram još jednim „hej, ne davi, pa to svi znaju“ receptom. Pišem vam zadnji ovogodišnji post i to na temu kako ja kuham vinski gulaš. A kuham ga po svom, uz dodavanje sitno ribane mrkve i celera. Pa se onda svi tradicionalisti dignu na noge i lupaju šakom po stolu „u gulaš ne ide mrkva i celer!“. E, pa u moj ide. Jer mi je tako finije. Isto kao što u moj chili con carne ide ista ta mrkva i celer. Kome smeta, neka preskoči moj recept i ubode neki drugi. Neću se ljutiti, majke mi.

ag kolaž 3

A vama, koji odlučite skuhati gulaš baš ovako kako ga ja kuham,zahvaljujem na povjerenju i želim puno zadovoljnog mljackanja. Javite kakav vam je!

Gulaš je idealno jelo za oprostiti se sa starom godinom. Grije kao najbolje vunene čarape, hrani i donosi radost. U ova čudna vremena postao je pravi „comfort food“. Uz debelu šnitu domaćeg kruha. I par ljutih feferonki. Te nezaobilaznu čašu dobrog, crnog vina.

Neka vam je sretna godina koja dolazi. Neka smo svi zajedno zdravi, radosni i neka se imamo rad’. I neka nam žlice, vilice i noževi uvijek veselo zveče! Dobro nam došla 2015.!

SASTOJCI (za 6 osoba):

1 kg junećeg mesa od buta

4 srednje velike glavice luka/kapule

3 režnja češnjaka

2 srednje velike mrkve

1/2 korjena celera (veličine jabuke)

3 lovorova lista

3 dcl crnog suhog vina (1 dcl za miješanje s vodom + 2 dcl čistog)

2 male chili papričice (nije obavezno)

3 dcl domaće pasirane rajčice ili 1 konzerva pelata (sitno sjeckanih) ili 2 velike žlice koncentrata rajčice

2 male žličice mljevene slatke paprike

5-6 srednje velikih krumpira (skuhajte sa strane u slanoj vodi)

sol, papar

ulje

vruća voda

POSTUPAK PRIPREME:

  1. Juneće meso od buta očistiti od žilica i narezati na kockice.
  1. Luk očistiti i iskosati na sitno, što sitnije. Očistiti mrkvu i celer te ih naribati na najsitniji ribež. Očistiti češnjak i sitno ga iskosati.
  1. Na dobro zagrijanom ulju najprije popržiti kockice mesa da biste mu dobro zatvorili pore i da bi ono ostalo fino sočno. Kad ubacite meso na zagrijano ulje, pustite da se prvo s jedne strane dobro zarumeni (pripazite da ne zagori!) pa potom dobro izmješajte da se sa svih strana lijepo popeče. Nakon toga dodajte 3 lovorova lista, poklopite lonac i pustite da se meso tako pirja jedno 10 minuta. Meso će pustiti svoje sokove i izmješati se s uljem. Kad dio tekućine ispari, izvadite meso i stavite ga u zdjelicu sa strane.
  1. Na ulje u kojem se pirjalo meso dodajte sitno kosani luk i male chili papričice te pirjajte dok ne postane lagano staklast. Ako je potrebno, dodajte mu malo vruće vode. Kad je luk postao staklast, dodajte sjeckani češnjak, ribani korjen celer i mrkvu, iz mesa izvadite one listove lovora i vratite u lonac i pustite da se pirja jedno 15-20 minuta. Kad ispari tekućina, zalijevajte s mješavinom vina i vode koja mora biti vruća (1 dcl vina + 1 dcl vruće vode).
  1. Kad je povrće malo omekšalo i počelo se pretvarati u kašu, dodajte prethodno poprženo meso, dodajte 2 dcl vina i kuhajte jedno 10 min (dok alkohol ne ispari) pa na kraju zalijte vrućom vodom onako da lijepo prekrije meso, smanjite vatru i kuhajte točno 1 sat. Povremeno promiješajte.
  1. Nakon što je prošlo sat vremena, u gulaš dodajte 2,5 dcl domaće pasirane rajčice ili jednu konzervu sitno sjeckanih pelata. Ako nemate ni jedno ni drugo, dobra je zamjena i dvostruki koncentrat rajčice (2 velike žlice rastopite u malo vruće vode). Dobro promiješajte, posolite i popaprite, dodajte 2 žličice slatke mljevene paprike, poklopite i pustite da se kuha još dodatnih sat vremena na jako laganoj vatri.
  1. Kad je gulaš kuhan, sa strane ukuhajte krumpira narezanog na kockice. Jedan dio kockica krumpira odmah ubacite u gulaš, a drugi dio fino ispasirajte vilicom (dodajte i malo slane vode u kojoj se kuhao krumpir da malo razrijedite smjesu) i također dodajte u gulaš kako biste ga malo zgusnuli. Dobro promiješajte, poklopite, ugasite vatru i pustite da tako odstoji najmanje 10 minuta (taman dok vi posložite stol).
  1. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama uz dobru čašu vina i fini domaći kruh.

NAPOMENA: ovako pripremljen gulaš možete podijeliti u manje porcije i zamrznuti. I to bez ovog zadnjeg koraka i dodavanja krumpira. Kasnije ga samo fino odmrznete i skuhate sa strane krumpira, umiješate i imate spreman gulaš i kad vam se ne kuha 3-4 sata.

Advertisements

One thought on “Moj juneći vinski gulaš – ‘ajd zdravo, 2014.!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s