U suradnji sa Zagrebačkim sirekom: Tzatziki namaz

Tzatziki je, kao biser grčke kuhinje, vjerojatno svima poznat. U Turskoj se isto jelo može naći pod nazivom cacik. I jedno, i drugo jelo kao glavne protagoniste imaju jogurt, krastavce, kopar, češnjak, maslinovo ulje, svježu metvicu, sol i papar. Tzatziki je neizostavni sastojak svake meze, kako u toplo ljetno doba, tako i u ovo hladno zimsko.

atz7

Ja volim tzatziki. Volim onaj izvorni, s jogurtom, ali i ovaj moj, tzatziki namaz koji u sebi sadrži sir i vrhnje umjesto jogurta. Sir i vrhnje kad se izmiješaju u finu kremastu smjesu daju odličnu teksturu namaza kojeg je moguće namazati na fino pečene pogačice ili kruh, ali i poslužiti kao prilog svakom mesu ili naresku.

atz5a

Ako volite onaj pravi mediteranski štih, neka se na vašem blagdanskom stolu nađe i ovaj tzatziki namaz. Živimo u doba kad sve jedemo izvan sezone, tako da i u najljućoj zimi danas ima za kupiti svježih krastavaca. Priznajem, ja jesam sezonski tip i volim jesti sve onda kada je tome vrijeme, ali tzatziki namaz volim imati na stolu u svako doba. Čak i na blagdanskom!

Osvježite svoj blagdanski stol daškom mediterana za kojeg će vam trebati ovih nekoliko sastojaka:

  • 500 gr svježeg mladog sira, ako ste iz Zagreba, neka to bude Zagrebački sirek od kumica s placa
  • 200 gr kiselog vrhnja (možete staviti i više vrhnja ako želite kremastiju smjesu)
  • 2 čena mladog češnjaka
  • 5 velikih svježih krastavca
  • Vezica svježeg kopra (može i suhi u zamjenu za svježi – ja uvijek imam par vezica zamrznutog kopra)
  • par listića sitno trgane svježe metvice/mente ili prstohvat suhe
  • 2-3 velike žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  1. Ogulite krastavce, naribajte ih na grublje, posolite i pustite da odstoje dok pripremate ostatak.
  2. U zdjelicu stavite sir i vrhnje i sve dobro izmješajte žlicom (možete i mikserom da dobije finiju teksturu). Mladi češnjak narežite na sitno, protisnite ga kroz spravicu za češnjak ili ga naribajte na sitni ribež te ga ubacite u zdjelicu sa sirom i vrhnjem.
  3. Na sitno narežite vezicu svježeg kopra pa i to dodajte u sir. Dobro izmješajte. Dodajte dvije-tri žlice maslinova ulja.
  4. Naribane krastavce jako dobro iscijedite rukama te dodajte pripremljenoj smjesi od sira. Dobro izmješajte te dosolite po ukusu. Neka bude slanije.
  5. Dodajte malo svježe mljevenog papra. Na kraju dodajte metvicu i dobro izmiješajte
  6. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi (barem sat- dva). Služite kao namaz na prepečenom kruhu, kao hladno predjelo uz nareske ili kao prilog uz jela s roštilja.
  7. NAPOMENA (samo za odrasle): pri služenju u malenu zdjelicu stavite sambal oelek ili neki drugi ljuti umak, savršeno se slaže s ovim namazom. Pri konzumaciji samo oprezno s dodavanjem sambala jer je jako ljut.

atz8a

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s