O njima se pisalo na raznim mjestima. Stvarno je došlo vrijeme da i ja o njima pišem. Točnije, da smjestim i udomim svoje kroasane na svom blogu.
Ovo je skroz jednostavan recept i može ga napraviti svatko, garantiram da uvijek uspijeva . Kako ja volim reći “Ako vam se dobro razlistaju, zovite ih kroasanima. Ako ne, zovite ih kiflicama!” – bilo slatki, bilo slani, uvijek su divni. Posebno kad ih tople izvadite iz pećnice, kad vam cijela kuća zamiriše na toplo, domaće pecivo.
Radila sam ih bezbroj puta. I ne znam koji su mi bolji; sa slatkim nutella punjenjem ili slani s finim sirom? Ili možda prazni? Ma iskrena da vam budem, najbolji su oni koje u tom trenutku imam!
Ako nikad niste mijesili kroasane, ovo vam je prilika. Zamijesimo ih zajedno!
Sastojci:
- 600 gr brašna glatkog
- 350 ml mlakog mlijeka
- 4 žlice ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vrećica suhog ili 20 gr svježeg kvasca (+ malo šećera i brašna za dizanje kvasca)
- 1 jaje
- 200 gr maslaca (za premazivanje krugova tijesta)
- 2 malene žličice soli
Za premazivanje prije pečenja:
- 1 jaje
- malo soli
- sezam ili druge sitne sjemenke za posipanje
*Za slatku varijantu u tijesto dodajte 1 ribanu koricu limuna ili naranče, 1 vanilin šećer, 1 žličicu arome vanilije te 3 žlice šećera u prahu
Punjenje (slano): slani sir, sirni namaz, šunka, šunka-sir, sir+špinat.
Punjenje (slatko): nutella, razni pekmezi, nadjev od mljevenih lješnjaka i šećera ili maka, oraha, badema.
Priprema:
1. Suhi ili svježi kvasac, brašno, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne.
2. U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i na kraju jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.
3. Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega posložite tanko rezane ili ribane kriške maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
4. Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimentra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite vece kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.
5. Kroasane punite nadjevom koji želite, bilo slatkim ili slanim. Od slanih nadjeva, meni je omiljeni nadjev slani sir feta ili ABC sirni namaz, a od slatkih svi mogući nadjevi! Punite od šireg dijela žličicom, pristisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da kroasani se dižu jedno 30 – 45 min.
6. Upalite pećnicu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jaja i soli te posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite (kod slanih kroasana).
7. Pecite na 200° C jedno 20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.
wow!!
oooo pa to su oni famozni kurosani :DD mogli bi uskoro pasti 😀
https://seasoneditwithlove.wordpress.com/