Bademasti kolačići ili nešto kao Ricciarelli

Ne volim kad nešto obećam u vremenu kojeg nemam. Pogotovo kad obećam neku kavu, odnosno, više njih. Ili recept. A obećala sam puno jednog i puno drugog. Idem ispuniti barem jedno od tog dvoje. Recept, recimo.

Sjedim u uredu u kaputu dok me kroz središnji prozor po čelu šiša prva zraka sunca u zadnjih par tjedana. Možda je i manje, ali se toliko odužilo to čekanje sunca da se čini kao godina. U kaputu zato jer me potepla neka hunjavica i pošteno mi je hladno. Nervozna sam i neuračunjiva. S brdom papira na stolu. I još većim brdom čudesa u računalu. Ipak, riješila sam neke važne stvari i poslala ih van pa s olakšanjem uzimam pauzu. Da vam kažem kako mi je žao što nemam više vremena i što kasnim sa svim u životu. I da vam napišem recept za meni drage kolačiće zvane Ricciarelli. Ili bademaste kolačiće zvane „nešto kao Ricciarelli.“

ar kolaž

Ricciarelli su tradicionalni sijenski kolačići kojima uvijek omastim brk tamo u baru Nannini u ulici Via Banchi di Sopra. Nekad davno su se spremali samo u vrijeme božićnih blagdana, dok ih se danas može naći u bilo koje doba godine. I uvijek su fini, bez obzira na to kakva je temperatura vani. Meki su, prhki, aromatični, puni okusa badema i korice naranče. Divni, pravi blagdanski.

Tradicionalan recept je malo podugačak i traži detaljniju pripremu. No, vi neke korake možete spojiti i ne morate pripremu razbiti u dva dana. Samo slijedite korake jedan za drugim i umijesite tijesto. Uvaljajte svoje kolačiće bogato u smjesu od šećera i ispecite skroz svoje ricciarelle.

Neka vas ne obeshrabri broj koraka…ustvari, kad bolje pročitate recept i ako radite sve u jednom danu (bez ostavljanja da stoji preko noći ona prva smjesa), vidjet ćete da je postupak stvarno jednostavan. A rezultat će vas totalno oboriti s nogu.

SASTOJCI

200 gr sitno mljevenih badema (prije toga blanširanih i očišćenih od kožice) ili kupite već mljevene

150 gr šećera

25 gr glatkog brašna

1 ampula arome gorkog badema

sitno ribana korice od 2 naranče

Posebno pomiješati pa dodati prosijavanjem gornjim sastojcima

10 gr šećera u prahu

10 gr brašna

na vrh noža sode za pečenje (baking soda) ili običe sode bikarbone

pola žličice praška za pečenje

Sirup

30 gr šećera

10 gr vode

Drugi dan dodati:

10 gr vanilin šećera u prahu

pola žličice paste od vanilije ili malo arome vanilije

1 bjelanjak

Za valjanje i formiranje kolačića:

šećer u prahu pomiješan s malo škrobnog brašna

POSTUPAK PRIPREME

  1. Prvo izblanširajte bademe, očistite ih od kožice i stavite ih u pećnicu na na 50 stupnjeva da se malo osuše (oko 10 minuta). Nakon toga ih dobro sameljite, ali pazite da ne pregrijete aparat (multipraktik, mlinac za kavu) s kojim radite kako bademi ne bi počeli puštati ulje od topline.  – Ili kupite već gotove, mljevene bademe, skroz bijele!
  2. Prebacite ih u posudu u kojoj ćete raditi smjesu, dodajte im brašno, ribanu koricu naranče, šećer i ampulu arome gorkog badema.
  3. U drugoj posudi izmiješajte šećer u prahu, brašno, sodu i prašak za pecivo, pa tu smjesu lagano prosijte u smjesu s bademima. Dobro izmiješajte da se svi sastojci prožmu.
  4. Napravite sirup: u posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Zagrijavajte lagano bez miješanja. Čim se šećer otopi, sirup je gotov. Ne smije zakuhati! Ja sam sirup radila tako da sam držala posudu iznad vatre i lagano je vrtila u ruci dok se šećer nije skroz otopio. Prohladite sirup, ne smije biti vruć, već mlak i dodajte ga smjesi od badema.
  5. Dobit ćete lagano vlažnu smjesu, ali nepovezanu, više pjeskastu. Neka vas to ne brine, tako treba biti. Posudu sa smjesom pokrijte VLAŽNOM, DOBRO OCIJEĐENOM KUHINJSKOM KRPOM koja ne smije dodirivati smjesu. Ostavite da smjesa pokrivena krpom odmara 12 sati, znači pripremite ovu smjesu ili ujutro ili navečer pa pustite da odstoji.. (Posudu ne morate stavljati u hladnjak, može ostati vani). Ako odlučite raditi sve u jednom danu, samo nastavite dalje po receptu i krenite dodavati sve ovo što piše pod DRUGI DAN.
  6. DRUGI DAN: u smjesu dodajte aromu vanilije i vanilin šećer u prahu te tučeni bjelanjak. Bjelanjak nije potrebno tući mikserom već ručno i to samo do stupnja kad se bjelanjak počne pjeniti (stvarati balončiće) i lagano pobijeli.
  7. Rukama dobro izradite smjesu, da se svi sastojci dobro povežu. Prebacite se na radnu podlogu koju ste posipali šećerom u prahu pomiješanim s malo škrobnog brašna (gustina). Napravite valjak promjera 5-6 centimetara i režite kolačiće debljine 1 cm. Svaki kolačić uvaljajte u smjesu od šećera u prahu i škrobnog brašna te uz pomoć dva nožića formirajte oblik romba (ili rukama). Svaki kolačić bi trebao težiti između 25 i 30 gr. Tako pripremljene kolačiće stavljajte na pripremljeni pleh koji ste pokrili papirom za pečenje i prije pečenja ih obilno posipajte šećerom u prahu.
  8. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 140-150 stupnjeva (ventilator) između 15-20 minuta (ovisno o pećnici). Pečeni su kad počnu pucati po površini, ne bojte se ako su mekani na dodir. S hlađenjem se počnu stvrdnjavati.
  9. Ohladite ih dobro i guštajte u njima uz kavicu! Kolačići imaju super hrskavu koricu, a unutra su mekani i prepuni okusa badema i naranče.

ar 4

Advertisements

5 thoughts on “Bademasti kolačići ili nešto kao Ricciarelli

  1. Pingback: Božićni kolači – Mojih 5 omiljenih

    • Bas mi je drago da ti se svidjaju 😊
      Ricciarelli su moji omiljeni blagdanski kolacici i stvarno ih puno volim! Hvala tebi na isprobavanju recepta…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s