Rolada s kremom od naranče

Budući da sam jučer u sebi nosila ubojiti naboj i izazvala kratki spoj, danas nisam puno mrdala po kući. Došla sam doma s posla i upalila svjetlo. Odmah zatim sam ubacila CD – Nick Cave na repeat. Potom sam upalila štednjak i ugrijala mamino kiselo zelje i grah. Sljedeće što sam napravila jest da sam izvukla svoje svijetleće šibe (jer bor ne stane u sitnu kvadraturu), nađiđala ih crvenim mašnicama, drvenim zvjezdicama i borićima koje sam prošle godine ubola u Bruxellesu u nekom skroz bezveznom dućančiću i na kraju još oplemenila sićušnim zlatnjikavim kuglicama (vidi vraga, a uopće nisam zlatnjikavi tip… bit će da je ovo element koji dolazi s godinama). Upalila sam šibe, uz mig-pozdrav Tesli. Nije se ništa dogodilo, danas struja surađuje. A budući da se nikad ne zna koliko dugo ćemo strujni krugovi i ja biti u dobrim odnosima, sjela sam za računalo (dok se ohladi grah i zelje jer sam ga dobrano prekuhala – zaigrala se điđanjem šiba) da vam složim post o finoj roladi s okusom naranče. A i nisam baš nešto gladna budući da sam pojela zimsko izdanje Haribo bombona dok se se po semaforima probijala kroz zgužvani zagrebački promet. Dobro, nisam baš sve pojela, ostala je šaka. Ili dvije.

No, da se vratim na temu. A tema je rolada s okusom naranče. Idealna poslastica za blagdanski stol, kako za oko, tako i za nepce. I za ovo vrijeme kad naranče caruju u svojoj sezoni. Zato napravite ovu jednostavnu roladu s puding kremom, koricom i džemom od naranče i uživajte u njoj svim svojim čulima.

ar4 ar6

Potrebno vam je svega par sastojaka; nešto jaja, brašna, malo meda, puding, marmelada ili džem od naranče te domaće nešpricane naranče (ovo je najzahtjevniji korak, znam). I puno strpljenja dok se rolada hladi. Probajte! Ova se rolada jako brzo sprema, a osvaja okusom na prvi griz.

Krenimo redom na sastojke

Sastojci za biskvit:
žumanjka (oko 75 g)
bjelanjka 
70 g šećera za žutanjke + 25 g šećera za bjelanjke
1 velika žlica meda 
korica od nešpricane naranče(oko pola naranče)
55 g glatkog brašna 
50 g gustina (škrobnog brašna)

Krema od pudinga (dovoljno za premazivanje i iznutra i izvana):
bourbon pudinga od vanilije 
600 ml mlijeka 
2 žlice šećera 
korica od nešpricane naranče(oko pola naranče)
125 g maslaca 
2 žlice marmelade ili džema od gorke naranče + džem za premazivanje pečene kore biskvita
100 g bijele čokolade za ukrašavanje + žličica ulja za topljenje čokolade

Postupak za kremu:

  1. Odmjerite 600 ml mlijeka od kojeg oduzmite 4-5 žlica kako biste izmiješali prah za puding u koji ste dodali dvije žlice šećera (pripazite da dobro izmiješate i da nema grudica). Ostatak mlijeka stavite na vatru da lagano zakipi te u njega dodajte sitno ribanu koricu od pola nešpricane naranče. Kad mlijeko zakipi, u njega dodajte izmiješani prah za puding te skuhajte gusti puding. Kad je puding kuhan, premjestite ga u plastičnu posudu, prekrijte ga prozirnom folijom da dodiruje puding kako se ne bi stvorila korica i pustite da se puding ohladi.
  2. Kad se puding ohladio, dobro ga izradite mikserom te mu postepeno dodajte 125 grama maslaca rezanog na kockice i mutite dok ne dobijete lijepu glatku kremu. Na kraju u tako pripremljenu kremu dodajte 2 žlice marmelade od gorke naranče (ili slatke ako ne volite gorku) i dobro izmiješajte. Kremu ostavite da se ohladi dok ne pripremite biskvit.

Postupak za biskvit*:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. U žutanjke dodajte 70 gr šećera, sitno ribanu koricu naranče i med i dobro izmiksajte mikserom dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.
  3. Bjelanjke istucite u lagani snijeg dodajući im šećer (onih 25 grama). Smjesa od bjelanjaka ne treba biti prečvrsta. Prekinite miksanje čim se pojave prvi jasni vrhovi od snijega na metlicama.
  4. Smjesu od bjelanjaka naizmjence s prosijanim brašnom i gustinom postepeno (zajedno izmiješajte i prosijte brašno i gustin – ja sijem direktno u posudu) dodajte u smjesu od žutanjaka i lagano svaki put izmiješajte špatulom ili drvenom žlicom. Miješajte pažljivo i polako pazeći da vam smjesa ostane prozračna i pjenasta (da ne padne).
  5. Pleh veličine 40x30cm prekrijte papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit.
  6. Pecite na srednjoj rešetki, na 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici (kod mene uvijek ventilacijska) i to točno 5 minuta. Ovako kratko pečeni biskvit na visokoj temperaturi bude pjenast i prozračan i tijesto ne puca prilikom motanja.
  7. Kad je tijesto pečeno, ostavite ga par minuta u plehu u kojem se peklo, a onda ga prebacite/preokrenite na drugi komad papira za pečenje te odmah potom skinite papir s donje strane na kojoj se tijesto peklo.
  8. Ostavite tijesto da se ohladi bez motanja u roladu dok je još vruće. Lako se mota i kad se ohladi.

* recept za biskvitnu roladu preuzet iz knjige „Dolci – Manuale Pratico di Pasticceria, Giovanni Pina“ (uz jako sitne modifikacije i dodavanje narančine korice u biskvitnu smjesu), a još prije ga je obradila blogerica Dajana na svom blogu Baker’s Corner… Somewhere in my kitchen (kod Dajane imate u slikama cijeli postupak izrade biskvita)

Postupak izrade rolade:

  1. Kad se tijesto ohladilo, premažite ga u tankom sloju marmeladom ili džemom od gorke naranče, na taj sloj u finom sloju nanesite jedan dio kreme od pudinga pa zarolajte u roladu. Stavite da se rolada ohladi i stegne (sat-dva ili preko noći) pa je premažite izvana s ostatkom kreme od pudinga.
  2. Otopite na pari 100 grama bijele čokolade u koju dodajte žličicu ulja. Prohladite otopljenu čokoladu pa je u tankim mlazovima ili žličicom šarajući nanesite na roladu. Roladu dobro ohladite pa poslužite i uživajte!

ar5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s