Dip od pečenih paprika i feta sira

Svi koji me osobno poznaju, ali i svi vi  koji pratite moj blog i piskaranja na FB stranici, znate da sam ja naprosto luda za pečenim paprikama. Obožavam ih na salatu, s puno češnjaka i maslinova ulja. Ponekad i s mrvu svježeg ili sušenog origana. Pa kad se svi sastojci prožmu (par sati nakon što sve odstoji na hladnom), ja navalim sa svih strana na ovu divnu salatu, sve nemarno mljackajući i unaprijed se veselim umakanju komada svježe pečenog kruha u onaj fini toć koji je ostao nakon što su paprike kapitulirale.

Ali ih volim i na druge načine. Krem juha od pečenih paprika mi je delicija bez premca, iako se mnogi iznenade kad im kažem da postoji juha od pečenih paprika. Vjerujte, postoji. Napisat ću vam recept za nju! It’s a promise!

A dip od pečenih paprika i feta sira, koji danas donosim na vaše ekrane, je uvijek siguran as iz rukava. Bitno je samo da imam dovoljno pečenih paprika u zamrzivaču. Ili ako je sezona rog paprika, da ih ispečem ili na grilu, ili u pećnici.

Budući da recept stiže na vaša vrata sad kad smo zagazili laganim korakom u zimske mjesece, računam na pečene paprike iz zamrzivača. Nadam se da ste ih spremili u dovoljnim količinama.

an3

Ovaj će se dip/namaz/umakalica savršeno uklopiti u svakoj prilici, čak i u onoj najsvečanijoj, tako ga svakako uvrstite na listu delicija koje ćete uskoro iznijeti na vaš blagdanski stol. Poslužite ga uz prepečeni kruh, pogačice, tortille, krekere ili grissine. I ne zaboravite s vremena na vrijeme napuniti zdjelice novom količinom dipa. Vaši će ukućani i gosti sigurno tražiti još.

Trebat će vam sljedeći sastojci (za druženje 4-6 osoba, ako trebate veću količinu, udvostručite sastojke):

4 velike pečene crvene paprike

75 gr feta sira

1 režanj češnjaka

2 velike žlice maslinova ulja

prstohvat svježeg (ili suhog) timijana/majčine dušice ili origana

malo soli (ako feta nije jako slana)

Priprema:

  1. Ako imate pečene paprike u zamrzivaču, odmrznite ih dan ranije. Ako imate u teglicama, izvadite 4 komada pa ih dobro ocijedite. Ako nemate pečenih paprika, ispecite ih u vrućoj pećnici na 200 stupnjeva, ogulite ih i očistite ih od koštica. Pustite ih da se dobro ohlade.
  1. Paprike ubacite u sjeckalicu ili u posudu u kojoj ćete ih usitniti štapnim mikserom, dodajte maslinovo ulje, natrganu fetu, timijan ili origano, na sitno sjeckani češnjak i sve zajedno dobro usitnite.
  1. Probajte je li vam namaz dovoljno slan, ako nije dodajte zrno soli, odnosno posolite prema ukusu. I dobro izmiješajte.
  1. Služite u širokoj zdjelici uz dodatak timijana i grubo natrgane fete uz prepečeni kruh, krekere ili grissine.
  1. Ako ćete dip spremati za kasnije služenje, stavite ga u steriliziranu staklenku, prelijte maslinovim uljem i spremite u hladnjak. U staklenci u hladnjaku, neotvorenog ga možete čuvati oko 5-7 dana. (Kod mene duže nije izdržalo jer se uvijek brzo pojede pa ne znam može li stajati i duže). 🙂

Jednostavno, mirisno i fino! Baš za uživanje… a blagdani to jesu!

an5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s