Ratatouille iz pećnice – ja ga volim na svoj način

Uvijek kad imam brdo domaćeg povrća, a to je najčešće ljeti, ono završi pirjano u velikom woku ili zapečeno u pećnici. Događa se da i u ovo bablje ljeto imam brdo povrća. Koje raznim autobusnim linijama već nekako nađe put iz Slavonije za Zagreb. Takvom jednom linijom je stigao i paket u subotu. I sretni smo jako što nas takve linije još uvijek pronalaze. S godinama to sve više cijenimo i sve više im se radujemo.

Našlo se tu tako paprika, tikvica, patlidžana, patišona i još koječega. On obožava povrće. I to na sve načine. Od ćušpajza preko sataraša do svježeg, sirovog povrća na salatu. A kad vidi da imam malo više vremena za silno sjeckanje i slaganje, onda obavezno traži ratatouille. Otkrio je to tako sa mnom i svidjela mu se hrskavost povrća i to zadržavanje svakog pojedinog okusa. I ratatouille nam je nekako postao nacionalno jelo, kao da smo ponikli iz samog srca Provanse. Iako, da se ne lažemo, obožavamo mi i sataraš. Itekako!

Ratatouille my way

ar kolaž

Ratatouille je, kako gore napomenuh, jelo (i to od povrća)  koje se veže uz francusku Provansu, najviše uz Nicu. Priprema se od paprika, patlidžana, tikvica, sočnih rajčica, uz dodatak češnjaka, a ponekad i luka. Posipa se solju i paprom te svježim začinskim biljem poput bosiljka i majčine dušice (ja sam vjerna baš ovim začinima, a vi možete dodati i peršina ili mažurana). Možete ga pripremiti i dan ranije jer kad odstoji i kad mu se okusi prožmu, postaje još ukusniji. Služi se kao predjelo, glavno jelo ili pak prilog ribi ili mesu. Odlično je kako toplo, tako i hladno.

Uglavnom se priprema tako da se povrće pirja na malo maslinova ulja, potom se zalije s malo vode pa se kuha oko sat vremena na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Povrće se nikako ne smije raspadati, komadi trebaju ostati jasno vidljivi i svaki komad povrća treba zadržati svoj okus. Onda je to pravi ratatouille.

Ja sam ovaj svoj današnji pripremila u pećnici, složila sam ga tako da više nalikuje na tian. Tian je, također, francusko, provansalsko jelo od povrća (točnije, mješavine prženog povrća) kuhanog/pečenog u plitkoj posudi i obično zapečenog sa sirom ili gratiniranog. Sama riječ “tian” označava veliku, okruglu, plitku, zemljanu posudu za kuhanje koja se koristi u Provansi.

ar3

Znači, ako ovako složenom povrću dodate sir, ratatouille postaje tian – i jedno, i drugo je izvrsno! Probajte!

Potrebni su vam sljedeći SASTOJCI:

1 srednje veliki patlidžan

1 srednje velika tikvica

2 manje patišon tikvice ili žute tikvice

1 zelena paprika

1 žuta paprika

1 crvena paprika

3 režnja češnjaka

200 ml pasirane rajčice ili domaćeg soka od rajčice (inače stavim svježe rajčice (2 komada, rezane na tanke kolutove i iscijeđene malo), ali nije im sezona pa radije biram fini, domaći kuhani sok od rajčice)

50 ml maslinova ulja

5-6 listića svježeg bosiljka

par grančica svježe majčine dušice

sol, papar
* ova moja verzija je bez luka, ako želite možete dodati i 1 glavicu ljubičastog luka
PRIPREMA:
  1. Povrće operite, dobro osušite pa redom izrežite na tanje kolutove (patlidžan i tikvice). Paprike prerežite na pola, očistite od sjemenki pa izrežite na tanje trakice. Češnjak narežite na listiće. Ako koristite luk, i njega izrežite na tanke kolutove.
  2. Keramičku ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Ulijte 2-3 žlice soka od rajčice ili pasiranu rajčicu i ravnomjerno je žlicom ili kistom rasporedite po posudi.
  3.  Slažite povrće tako da vam se stalno izmjenjuje i da je sve šareno (kao na slici).
  4. Kad ste složili sve povrće, posolite ga i popaprite, prelijte maslinovim uljem, posipajte po njemu na listiće rezan češnjak, kao i grubo trgane listiće bosiljka i majčine dušice. Na kraju sve prelijte s ostatkom pasirane rajčice. Prije stavljanja u pećnicu prekrijte poklopcem ili aluminijskom folijom.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C i to 45 minuta poklopljeno, a onda još 15-20 minuta bez poklopca ili folije.
  6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i služite kao toplo predjelo, kao samostalno jelo uz grilanu palentu ili kao prilog uz neko mesno ili riblje jelo. Možete poslužiti i posuto svježe ribanim sirom (grana padano, parmezan). Također, možete naribati sira koji se dobro topi i zapeći u pećnici (onih 15-20 minuta kad pečete otkriveno) pa ćete dobiti tian.
ar6
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s