Juha od pečenih paprika

Da mogu, svaki bih dan jela nešto od pečenih paprika. Bilo što. Od salate s puno češnjaka preko dipa s pečenim paprikama i feta sirom, sve do fine kremaste i tople juhe. Da, juhe od pečenih paprika s dodatkom sušenih rajčica. Pa još kad dodam malo chilija u prahu ili onih chili pahuljica (flakes) za grijanje promrzlih kostiju i  natrpane duše. I znam, svake sam jeseni prava dosada s tim pečenim paprikama. No, ne mogu si pomoći, niti ne želim. Dok je paprika, moja se pećnica ne gasi. Dimim, parim, sve u šesnaest. I guštam u tome svim čulima.

aj kolaž

Ako još niste probali ovu juhu, ne gubite ni časka, već prionite pripremi. Treba vam samo par dobrih mesnatih paprika i još nekih sitničarija (kako stoji dolje u receptu). Jednostavna je za pripremu, a tako bogata okusom. Još ako se ubrajate u one koji obožavaju pečene paprike, onda je ovo bingo recept za vas!

I… jeste za? Ja jesam. Uvijek. Idemo na pripremu…

SASTOJCI:

3 – 4 crvene rog paprike (svježe ili pečene pa oguljene i očišćene od sjemenki)

2-3 komada sušenih rajčica iz ulja (možete zamijeniti i s jednom žlicom koncentrata rajčice)

500 ml temeljca (povrtnog, mesnog ili brzinskog od kocke)

1 sjeckana ljutika ili skroz mali luk

2 režnja češnjaka

5-6 listića svježeg bosiljka (ili prstohvat majčine dušice)

maslinovo ulje

sol, papar

*malo chilija ako volite ljute i opasne juhe

kockice prženog kruha (croutons) – za služenje uz juhu

PRIPREMA:

  1. Ispecite paprike u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C (15 minuta). Stavite ih u zdjelu i prekrijte tanjurom ili prozirnom folijom kako bi se dobro uparile i kako bi se kožica lakše gulila. Ostavite ih da se malo prohlade (oko 15 minuta). Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki pa ih isfiletirajte. Ako imate zamrznute paprike, odmrznite ih, ogulite i stavite na cjedilo da se dobro ocijede.
  2. Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckanu ljutiku (ili luk). Dodajte na sitno sjeckane sušene rajčice (ili koncentrat rajčice) i polovicu temeljca i pustite da se sve zajedno pirja jedno 10 minuta.
  3. Paprike stavite u blender, zalijte s pripremljenim lukom i rajčicama, dodajte ostatak temeljca, sitno sjeckani (ili protisnuti) češnjak, sol, papar i na grubo trgani bosiljak (ili prstohvat majčine dušice) i sve dobro usitnite dok ne dobijete gustu kremu. Ako vam je juha pregusta, dodajte joj malo tople vode. Ne zaboravite chili, ako volite ljuto! Ovo sve možete napraviti i u loncu u kojem ste pirjali luk, rajčice i temeljac, samo u taj lonac dodajte paprike i sve ostale sastojke pa usitnite štapnim mikserom.
  4. Ako ste koristili blender onda juhu izlijte u lonac i vratite natrag na vatru i pustite da baci još ključ-dva. Ako je potrebno, juhu još malo dosolite.
  5. Na suhoj tavici ispecite kockice kruha (croutons). Ja češto kru natljam češnjakom pa ga tek onda režem na kockice i pržim na suhoj tavi. Obožavam češnjak!
  6. Juhu služite pokapanu maslinovim uljem i dodajte joj žlicu-dvije croutonsa.

aj4

Advertisements

2 thoughts on “Juha od pečenih paprika

  1. Potpuno te razumijem što se pečenih paprika tiče ;)..hvala ti na predivnim inovativnim idejama koje ću rado iskoristiti! 🙂

  2. Pingback: Krem-juha od pečenog celera | O slanom & slatkom: o svemu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s