Čokoladno-bademasta torta bez brašna

Kad sam bila mlađa, ono, dosta mlađa, točnije, one ćudljive tinejdžerske dobi, bila sam luda za punim, bogatim, kremastim tortama i kolačima. Torte i kolači su trebali pucati od kreme, bila ona od vanilije ili čokolade, ili karamela, ili bilo čega. Ako se krema nije lijepila za grlo, usta, prste i vilicu, pod na koji bi slučajno pao komadić, kolač nikako nije bio dobar. Iako bi se svaki kolač na kraju pojeo, ehm.

Onda sam malo porasla pa sam više počela jesti (a i peći) kolače s voćnim nadjevima i laganijim kremama. Ne znam je li to imalo ikakve poveznice s održavanjem dobrih odnosa s vagom ili mi se samo promijenio ukus. No, bilo je to razdoblje u kojem sam opako počela cijeniti jabuke, šljive, kruške, breskve, višnje i marelice. Banana mi nekako nije bila kolač-voće. A nisam nikad bila ni ljubitelj biskvita, a nisam nešto ni danas. Uglavnom u mojim kolačima nema biskvita, već su podloge od prhkog tijesta ili mljevenih keksa ili jednostavno nema podloge. Kolač je sam sebi podloga.

A onda sam skroz odrasla i vratila se punim okusima čokolade. Onim žestokim, zasitnim, wow okusima čokolade, da se oduzmeš od jednog komada torte. Ali ipak posegneš za još jednim koliko je dobra. I onda proklinješ samu sebe i svoju proždrljivost, i to danima.

E, pa takva vam je i ova torta koju jednostavno obožavam (izvorni recept je od famozne Nigelle Lawson i ona ovu tortu služi uz kremu od tučenog slatkog vrhnja i limete, uz dodatak tequile, a ovo je moja inačica). Bogata, a jednostavna. Puna čokolade, a nikako preslatka. Sa samo zericu sočne i mirisne limete. I mrvicu vanilije. Torta je jednostavno savršena, iako nema kreme, nema brašna, nema brdo maslaca.  A čega onda ima?

ac kolaž

Ima sljedećih sastojaka:

6 jaja (većih, veličine L)

200 gr šećera (možete smanjiti na 150 gr slobodno, posebno ako volite manje slatko)

200 gr tamne čokolade s visokim udjelom kakaa (grubo sjeckane)

150 gr omekšalog neslanog maslaca (plus još mrvicu za mašćenje kalupa)

100 gr sitno mljevenih badema

3-4 velike žlice kakao praha (prosijanog)

1 čajna žličica paste od vanilije (ili arome vanilije)

30 ml likera Cointreau (ili nekog drugog likera s aromom naranče, u nedostatku takvih likera, može i rum)

1 limeta (korica i sok)

šećer u prahu (za posipavanje na kraju kad je torta pečena)

POSTUPAK PRIPREME:

  1. Na pari otopite maslac i čokoladu zajedno, miješajući dok se ne sastojci skroz ne otope. Možete ih otopiti i u mikrovalnoj ako vam je to uobičajena metoda. Kad se sve otopilo, ostavite smjesu da se hladi.
  2. U zdjelu stavite jaja, šećer i pastu od vanilije pa mikserom mutite jaja dok im se ne utrostruči volumen, odnosno, dok ne dobijete prozračnu, bijelu, pjenastu smjesu.
  3. Sitno mljevene bademe pomiješajte s kakaom i nježno ih umiješajte u smjesu od jaja pa toj smjesi dodajte prohlađenu smjesu od čokolade i maslaca. Na kraju dodajte Cointreau, sitno ribanu koricu i sok od jedne limete te sve dobro izmiješajte (ručno).
  4. Smjesu ulijte u namašćeni (i lagano pobrašnjeni) kalup (promjera 24 cm ili 26 cm ako želite nižu tortu) i stavite da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C stupnjeva oko 30-40 minuta. Dno kalupa možete prekriti i papirom za pečenje.
  5. Kad je torta pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite je da se hladi u kalupu. Nakon što se torta malo prohladila i prva vruća para je izišla van, prekrijte je čistom krpom i ostavite da se skroz ohladi.
  6. Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa, posipajte je šećerom u prahu i poslužite. Možete je poslužiti i uz tučeno slatko vrhnje, chantilly kremu ili sladoled od vanilije.

ac3

Advertisements

2 thoughts on “Čokoladno-bademasta torta bez brašna

  1. Obožavam ovakve tortice. Zapravo moj prvi post je bio mokra čokoladna torta, a još uvijek je jedna od najčešće pravljenih poslastica u kući (izuzimajući poslednjih nekoliko mjeseci kad malo pauziram sa šećerom). Za čas, a savršen doživljaj za nepca! 🙂 Vjerujem da ovdje poseban “detalj” daje liker i limeta… Divno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s