Chili con carne (za kišni dan)

Jedno od onih jela koje mogu jesti uvijek i stalno, bila tropska vrućina (da me duplo oblije znoj), bila ciča zima (da me onako fino utopli) nosi naziv chili con carne. Volim kad mi se ustima proliju okusi slatkastih rajčica, ljutih chili papričica, pirjanog mesa, sočnog celera i puderastog graha. Pa kad koricom kruha, koju sam prethodno natrljala češnjakom, pomažem tanjur i samoj sebi kaže „e, to je to!“. Pa krenem po još jedan tanjur.

ac kolaž

Obično je u našoj sitnoj kvadraturi za ovo jelo zadužen on. No, kako smo u zadnje vrijeme oboje nabrijani od intelektualnih zadaća i naprezanja moždanih vijuga, on kaže da nema živaca za sjeckanje u kuhinji, dok meni, naprotiv, sjeckanje u kuhinji odmara te moje supertonične i dobro nategnute živce. Prosto obožavam kad se zabijem u kuhinjski kut, navučem svoj omiljeni nož dva-tri puta preko oštrača i prionem redom sjeckanju. Tako je bilo i sinoć, kad sam shvatila da više nema smisla drljati po tezi koju već nekoliko dana intenzivno pišem jer se vrtim u krug i razmišljam da sve bacim kroz prozor. Zato sam se odvukla u kuhinju i spremila nam ovaj odličan ručak koji jedemo danas. Savršeni, slasni chili con carne.

Ovo jelo pomalo svatko radi na svoj način; ja volim napraviti finu, bogatu podlogu punu povrća, posebno volim notu koju ovom jelu daje celer. Ne volim kad mi se cijeli okus bazira samo na paprici i rajčici. Zato često dodajem i mrkvu. Ponekad dodam i mrvu cimeta. A ponekad se strogo držim samo jednog začina, a to je strašni chili. Držim se izvornog recepta kad su grahorice u pitanju i nikad ne stavljam kukuruz, iako ima varijanti i s kukuruzom ili čak i slanutkom. Vi napravite kako vam je najdraže, no ono najvažnije (što vam treba) sam, uglavnom, nabrojala.

To je taj divni celer

acel

Sve u svemu, za ovaj moj chili con carne potrebno vam je ovih nekoliko dolje navedenih sastojaka i jedno sat i pol vremena. No, kad ga jednom skuhate, ostaje vam samo da pošteno natrpate tanjur, pripremite čašu hladnog piva sa strane i guštate u jelu!

SASTOJCI:

500 gr mljevene junetine (ili sitno sjeckane junetine od buta)

1 veća glavica luka

2 režnja/čena češnjaka

1 veća crvena paprika (možete staviti i dvije)

1-2 stapke celera (listaša, salatnog)

2 srednje mrkve

1 konzerva od 800 gr crvenog graha

1 konzerva od 800 gr rajčice u vlastitom soku (ono što mi zovemo pelati, iako “pelati” na talijanskom ne znači ništa drugo do “oguljen/i” i nije sorta rajčice, koliko god mi mislili da jest, već se sorta te duguljaste, mesnate, konzervirane rajčice zove “san marzano”)

1 žličica mljevenog kima/kumina

1 žličica chilija u prahu ili dvije male chili papričice (ili možete kupiti gotovi začin za Chili con carne i dodajte žličicu do dvije) – začine dodavajte pažljivo, da ne zaljutite previše

sol, papar (po ukusu)

maslinovo ulje

………………………………………………………………………………………………………..

POSTUPAK PRIPREME:

  1. Prvo pripremite povrće: sitno nasjeckajte luk, crvenu papriku očistite od sjemenki i peteljke pa je narežite na četvrtine koje izrežite na tanke trakice, mrkvu očistite i naribajte na grublji ribež, operite stapke celera te ih također narežite na tanke ploške, češnjak očistite i narežite na sitno (ili ga samo protisnite kasnije direktno na luk).
  2. Na malo maslinova ulja prvo par minuta propirjajte luk pa na njega dodajte ostalo pripremljeno i nasjeckano povrće. Pirjajte jedno 10 minuta stalno miješajući. Nakon toga dodajte mljeveno ili sitno sjeckano meso i prijajte 10 minuta uz stalno miješanje.
  3. Otvorite konzervu graha, ocijedite tekućinu i grah dobro isperite koristeći cjedilo. Nakon toga otvorite konzervu rajčice, rajčice narežite na manje komadiće, a sok koji vam je ostao pomiješajte s istom količinom vode. U taj sok dodajte začine (mljeveni kim i chili prah/chili papričicu ili gotovi začin za chili con carne) i dobro izmiješajte. Pripremljenom mesu dodajte prvo rajčice, a onda i grah i sve dobro izmiješajte. Posolite, popaprite i pirjajte 5 minuta. Nakon toga sve zalijte pripremljenim sokom od rajčice, poklopite, smanjite vatru i pustite da se chili con carne kuha na srednje jakoj vatri. S vremena na vrijeme promiješajte.
  4. Kuhajte najmanje 45 minuta (do jednog sata, 60 minuta), odnosno, dok se tekućina ne reducira i meso, kao i sve povrće lijepo ne omekša. Što duže kuhate, chili con carne je sve finiji.
  5. Poslužite posipano svježim sitno sjeckanim lišćem peršina ili korijandra, ili naribajte gore sira (zakon!), uz kuhanu rižu, cous-cous, tortille ili uz običan dobro grilani kruh.

ac2

Advertisements

4 thoughts on “Chili con carne (za kišni dan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s